Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De ce să evităm saloanele de bronzat?

Odată cu venirea sezonului rece lumea începe să ducă dorul zilelor însorite de vară, și mai ales a bronzului strălucitor. Astfel apelează la saloanele de bronzat.

Ați putea crede că obținerea unui bronz la un salon este mai sigură pentru piele decât un bronz la soare, deoarece sunt multe reclame și articole care declară siguranța și calitatea acestora, plus controlul asupra expunerii. Sau că un bronz la solar este o modalitate bună de a stimula creșterea nivelului de vitamina D, ceea ce este foarte puțin probabil. Majoritatea solarelor emit radiații UVA, iar radiațiile ce stimulează producția sunt cele UVB, asta înseamnă că riscul este prea mare având în vedere efectul nociv al solarului asupra pielii.

Ce e sigur e faptul că solarul este mai mult o modalitate foarte bună de a deteriora pielea și un bronz cât mai ciocolatiu este dovada directă a acestui fapt.

Nu sunt deloc puține campaniile care descriu pericolele expunerii la soare fără protecție solară, și mai ales a bronzului la solar, unde cu siguranță nu folosește nimeni protecție solară. Indiferent că e o expunere excesivă la soare sau la solar, acestea provoacă daune ale țesutului, pe care dacă nu o să le observați acum, cu siguranță o să le regretați mai târziu. Chiar dacă nu se ajunge la cancer de piele, ce nu este deloc puțin probabil, există numeroase motive pentru care să evitați solarul și să vă protejați de soare.

Printre acestea se numără: deshidratare, pierderea fermității, subțierea pielii și implicit piele lăsată și riduri, decolorări neuniforme și pete maro, roșeață, textură aspră și capilare sparte.

Deși se vehiculează o multitudine de informații despre siguranța acestora, majoritatea sunt minciuni, începând cu cea mai mare: Lumina UV de la solar este mai sigură decât cea de la soare. Defapt, lumina din aparatele de bronzat este majoritar formată din radiații UVA, care sunt mutagene și pătrund mult mai adânc în piele, distrugând colagenul și elastina.

Sunt persoane care consideră că sunt protejate, pentru că au tenul mai închis în mod natural, se bronzează repede și susțin că atât timp cât nu există o arsură, nu există risc de cancer de piele. Riscul real de a dezvolta cancer de piele este mai mult legat de expunerea cumulativă la radiații UV, nu este pur și simplu o chestiune de dacă pielea ta se arde sau se bronzează, dacă vă expuneți pielea la razele UVA de la solare sau la lumina solară sau dacă aveți pielea închisă la culoare.

Cu siguranță îmbătrânirea prematură nu sună bine pentru nimeni, așa că mai bine folosim o cremă autobronzantă dacă tot simțim nevoia să fim mai bronzate.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Ioana Răducu

Ioana Răducu

Nutriționist-Dietetician licențiat, cu experiență în consultanță nutrițională individuală și de grup. Absoleventă a specializării de Nutriție și Dietetică, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, în prezent studentă în anul 2 în cadrul aceleiași universități, la masterul Nutriția și Calitatea Vieții. Îi place să scrie despre nutriție și nu doar, cu intenția aceea a pornit și un blog personal încă din facultate. Îi place să fie tot timpul informată și să transmită mai departe/probabil că și vorbește mult de obicei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *