Alexandra Antal este o tânără în vârstă de 23 de ani, care și-a descoperit pasiunea pentru make-up încă din primii ani de liceu. O mare parte din timpul ei îl petrece în mediul online, pentru a fi la curent cu tot în materie de make-up dar și care sunt ultimele tendințe în ceea ce privește crearea de conținut pentru Instagram si TikTok. Pe lângă asta, Alexandra studiază Comunicare și Relații Publice în cadrul Universității de Politehnică din Timișoara.
-
Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru make-up?
Pasiunea pentru make-up pot să zic că, am descoperit-o în primii ani de liceu, când am început să mă machiez. Inițial nu era tocmai vorba de pasiune. Astfel că, totul a pornit de la anumite complexe pe care le aveam atunci legate de aspectul fizic dar și din dorința de a arata mai bine și de a ascunde imperfecțiunile. Pe măsură ce a trecut timpul, machiajul a devenit pentru mine mult mai mult decât atât, și anume un mod de a îmi exprima creativitatea.
-
Ce înseamnă pentru tine un make-up reușit? Cum îți dai seama de acest lucru?
Pentru mine un machiaj reușit este acela care îmi iese cel puțin la fel de bine cum mi l-am imaginat înainte să îl încep, mai ales dacă este vorba despre un machiaj creativ sau unul cu efecte speciale. Dacă e vorba de un make-up normal, de ocazie, aș spune că e reușit atunci când trăsăturile feței sunt evidențiate în mod plăcut iar micile defecte ale tenului sunt ascunse fără ca acesta să pară încărcat. De asemenea, un aspect important de ținut cont în realizarea unui make-up reușit din punctul meu de vedere, presupune respectarea simetriei feței și corectarea acesteia acolo unde este cazul.
Sursă foto: Instagram
-
Care sunt cele mai reușite make-up-uri dintre cele realizate de tine?
Din punctul meu de vedere, aș putea spune că cele mai reușite machiaje realizate de mine, sunt cele mai recente, fiindcă o dată cu fiecare machiaj făcut, îmi dau seama de lucruri care pot fi îmbunătățite. Cu alte cuvinte, cu experiența vine și perfecționarea și cred că acest lucru e reflectat și de evoluția machiajelor mele postate pe canalele de comunicare din social-media. Dacă ar fi să spun ce îmi place și la ce mă pricep cel mai bine, aș spune că cel mai bine îmi ies machiajele creative unde am libertate mai mare de exprimare, astfel pot să transpun lucrurile ce fac parte din imaginația mea.
Sursă foto: Instagram
-
Ce părere ai despre utilizarea filtrelor din online?
Consider că în ziua de azi se găsesc destul de rar fotografii în online care să fie fără un filtru adăugat (în special în postările de tip story) sau needitate. Simt acest lucru ca și cum ar fi intrat în normalitate, și anume utilizarea filtrelor „de înfrumusețare” (deși unele dintre acestea au scop de divertisment, fiind amuzante de altfel). De aceea, consider că, toți suntem vinovați de folosirea acestora (chiar și eu, inclusiv). Pe de altă parte îmi dau seama totuși că folosirea acestora în mod excesiv ne distorsionează imaginea de sine, despre cum arată tenul fără machiaj și inclusiv despre cum ar trebui să arate machiajul aplicat pe față. Totodată, aceste filtre ne pot crea astfel standarde de neatins în viața reală și poate așteptări care cel mai probabil se vor transforma în dezamăgiri, urmând să ne afecteze într-un mod negativ în cele din urmă.
-
Cum ne afectează folosirea filtrelor viața de zi cu zi? Care este impactul pe care îl au acestea asupra noastră?
Efectul pe care îl au filtrele și de fapt „perfecțiunea” aceasta promovată în social-media este mai mult de natură psihologică. În primul rând, consider că, ne este afectată stima de sine și modul în care ne percepem pe noi înșine, ba chiar propriul corp. De asemenea, există o presiune socială tot mai mare de încadrare în anumite standarde de frumusețe digitale, aș putea spune, care de altfel, nu sunt în concordanță cu realitatea și astfel ideea despre cum ar trebui sa arătăm, ajunge să fie complet denaturată. Practic, din dorința de a fi mai slabi, de a avea buze mai voluminoase, sau poate linia maxilarului mai bine definită și sprâncene perfect arcuite, ajungem să nu fim niciodată mulțumiți de cum arătam, ceea ce se poate duce la tulburări psihologice serioase precum „body dysmorphia”, astfel, în cel mai bun caz sfârșim printr-o vizită la psiholog.
-
Cum îți găsești inspirația?
Aș putea spune că mă inspir din tot ce se întâmplă în jurul meu, de la mediul înconjurător la cărțile sau chiar filmele și serialele pe care le urmăresc. De asemenea, în momentele în care simt că sunt în pană de idei, caut inspirație în diverse surse, în lucrările altor make-up artiști. Spre exemplu pentru mine reprezintă o provocare să încerc să refac machiajele celor pe care îi urmăresc, bineînțeles acestea sunt reinterpretate în propriul meu stil.
Sursă foto: Instagram
-
Ce te motivează să faci asta?
Este o întrebare des adresată în zilele noastre, la care am să răspund sincer. Nu aș putea spune că motivația mea e mereu la cote maxime, însă ceea ce mă face să continui și să dau mereu tot ce e mai bun din mine sunt aprecierile pe care le primesc din partea prietenilor și a urmăritorilor mei de pe conturile de social-media, mai exact Instagram și TikTok. Poate sună superficial la prima vedere, dar nu e vorba despre numărul de like-uri, ci mai degrabă e mai mult despre a fi apreciat pentru munca depusă și de a ți se recunoaște meritul și implicit rodul muncii.
Sursă foto: Instagram
-
Cum ai gestionat pandemia și ce efecte a avut aceasta asupra activității tale?
Cred că mai degrabă pandemia m-a gestionat pe mine deoarece pentru mine ultimul an a fost destul de copleșitor și m-a afectat destul de tare, pe toate planurile aș putea spune. De aceea am avut și câteva pauze, pentru a mă odihni și totodată a reflecta asupra anumitor lucruri din viața mea. Cât despre activitatea pe care o desfășor ca și make-up artist, spre exemplu nu am mai putut să machiez clientela sau modelele, astfel a trebuit să îmi mut întreaga activitate în mediul online. Mă bucur că am putut să îmi continui totuși activitatea însă, dar sper să revenim cât mai repede la normal și să pot machia și pe altcineva în afară de mine. Aș putea spune că, un efect resimțit destul de tare, așa cum am menționat și mai sus, este lipsa motivației și nevoia de disciplină, pe care consider că mulți dintre noi nu o dețin, chiar dacă unii aspiră la asta.
-
Care sunt planurile tale de viitor?
Industria de beauty nu și-a revenit încă din cauza pandemiei și din acest motiv nu pot spune că am obiective foarte bine definite în ceea ce privește cariera ca și make-up artist. Voi continua în mod cert activitatea din online, atât pe Instagram cât și pe TikTok și sper, odată cu relaxarea restricțiilor, să apară și oportunități offline în acest domeniu în care activez.
Sursă foto: Instagram
-
Ce mesaj/sfaturi/recomandări ai pentru oamenii care ne citesc blogul?
În primul rând să îmi dea follow pe Instagram (Glumesc! 🙂 ). Presupun că toți sunt utilizatori de rețele de socializare, așa ca, i-aș sfătui să nu se lase păcăliți de „perfecțiunea” promovată de vedetele și de influencerii din mediul online. Susțin asta, pentru că sunt de părere că toți suntem perfecți exact așa cum suntem, fără buze ca ale lui Kylie Jenner, sau ochi albaștri și gene false, astfel ar trebui să încetăm să ne mai comparăm cu imagini care nici măcar nu sunt reale. E timpul să normalizăm defectele și imperfecțiunile și să începem să ne acceptăm exact așa cum suntem, ba chiar să ne iubim mai mult pe noi înșine.
Facebook: Alexandra Antal
Instagram: @alexantal_