logo
Generic filters
Exact matches only

Lecţii de fashion în stil retro 

Sursă foto: dreamstime.com

Stilul retro este nemuritor, plin de originalitate, poate fi purtat la orice vârstă şi se potriveşte oricui. Evident trebuie să depui puţin efort şi să studiezi fiecare deceniu ca să poţi realiza ţinute cu stil, dar odată ce ştii elementele de bază o să ieşi mereu în evidenţă cu un look fresh şi creativ. În plus, nu uita de detalii, toate trebuie să fie în armonie: coafură, machiaj, pantofi şi geantă. Ca să îţi facem munca mai uşoară, am studiat noi fiecare perioadă în parte:

Anii ’20 

moda-anilor-20_28580212

Sursa foto: © Barelkodotcom

Se remarcă prin ţesăturile fine care atârnă (mătase, satin, dantelă), rochiile până la genunchi, decolteurile în V, gulere cu revere şi multe accesorii care dau feminitate întregului look: mănuşi, pălării, diademe, perle, broşe, blănuri sau pene etc. Pentru inspiraţie analizează ţinutele din serialul Downtown Abbey.

Anii ’30 

anii 30

Sursa foto: © Bess Georgette

Se remarcă prin costume de damă, cu sacouri lungi şi fuste cu o palmă peste genunchi. Rochiile lungi, cu volane sunt şi ele în top. Pentru mai multă inspiraţie vezi filmul „Australia”, în care Nicole Kidman face ravagii cu hainele ei şi de asemenea studiază ţinutele reginelor acestei perioade: Greta Garbo şi Coco Channel.

Anii ’40 

moda-anilor-40_52017270

Sursa foto: © Everett Collection Inc.

La începutul anilor ’40, în timpul celui de-al doilea război mondial, moda a avut de suferit, femeile fiind nevoite să se îmbrace mai mult cu haine practice decât elegante. Însă, pe sfârşitul perioadei, când bărbaţii lor s-au întors acasă, femeile au început să fie interesate din nou de imaginea lor, ba mai mult a fost un fel de revoluţie în modă, fiindcă s-au introdus noi tendinţe cum ar fi platformele înalte, pălăriile mari şi fanteziste (cu flori, pene etc) sau rochiile mulate şi senzuale. De asemenea, atunci a început să devină cunoscut Christian Dior cu colecţia „New Look” care a adus multă noutate şi culoare în şifonierul femeilor din acea perioadă.

Anii ’50 

anii 50

Sursa foto: © Bess Georgette

Moda anilor ’50 a fost o reîntoarcere la feminitate. Rochiile cu centură, umeri goi, motive florale, culori pastelate şi fuste creponate până la genunchi au fost în topul preferatelor din această perioadă. Scopul acestui stil a fost de a accentua forma corpului clepsidră, considerat corpul perfect. Dintre accesorii s-au evidenţiat ochelarii „cat eye” şi eşarfa purtată pe cap. Pentru mai multă inspiraţie analizează stilul lui Marilyn Monroe şi cel al lui Audrey Hepburn. De asemenea filmul „Grease” poate fi o sursă bună de idei.

Anii ’60 

anii 60

Sursa foto: © Bess Georgette

Dacă până acum se purtau rochii cu centură, în anii `60 s-au introdus rochiile drepte, scurte, sexy şi pline de imprimeuri pe care le găsim şi azi printre preferatele designerilor, fiindcă liniile simple evidenţiază feminitatea şi stilul. O altă noutate au fost culorile vii: galben, portocaliu, verde, albastru şi roşu. Iar accesoriile vedetă ale acestei perioade au fost ochelarii cu lentile rotunde şi cerceii în formă de glob.

Anii ’70 

anii 70

Sursa foto: © Bess Georgette

Moda anilor ’70 a fost împărţită în două părți. Prima a fost cu influenţe hippy chic care a dat naştere la kaftane lejere, fusta pantaloni, fusta maxi, maieuri înflorate, cizme joase, multă piele şi pene. Iar a două parte a acestei perioade a fost moda în stil disco, care a dat naştere pantofilor cu toc cui, rochiilor foarte scurte, mulate, gecilor supradimensionate, cu paiete şi materiale strălucitoare.

În urmatorii ani moda a suferit diferite schimbări. În anii 80 s-a purtat stilul punk-rock în culori puternice (neon) şi părul vopsit în diferite nuanţe (roz, roşu, verde, etc). În anii 90 au intrat pe podium materialul de blug, sub formă de pantaloni, rochiţe, cămăşi, dar şi tricourile cunoscute azi sub numele de „crop top”, fustele cu franjuri, tenişii cu talpă groasă etc. Iar din 2000 moda se tot reinventează, însă în fiecare an designerii se inspiră din colecţiile trecute şi scot colecţii moderne care au la bază influenţe retro.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *