Ştim că majoritatea femeilor care vor să se lase de fumat se întreabă cum să facă să nu se îngraşe mai apoi. Până la urmă suferinţa abţinerii de la viciul preferat e deja un chin suficient de mare şi nimeni nu-şi doreşte o bătălie dublă şi cu kilogramele în plus. Din păcate, trebuie să îți spun că e destul de normal ca o dată ce te laşi de fumat să te îngraşi câteva kilograme în primele trei luni, dar sunt femei care după ce renunţă la tutun iau foarte mult în greutate.
De ce creştem în greutate atunci când ne lăsăm de fumat?
În primul rând, fiindcă nicotina din ţigări creşte metabolismul, iar acest efect durează aproximativ 30 de minute după fiecare ţigară. Astfel fiecare ţigară ajută la arderea grăsimilor şi o dată ce renunţi la fumat e normal ca şi arderile să fie mai încete, astfel că numărul de calorii arse pot prezenta o scădere cuprinsă între 150 şi 300 de calorii pe zi, în funcţie de numărul de ţigări fumate de obicei şi de metabolismul fiecărui individ.
În al doilea rând, nicotina are un efect inhibitor al apetitului, mai exact, blochează acea substanţă chimică care transmite creierului pofta de mâncare. Când renunţi la fumat, acea substanţă trimite semnale mereu creierului şi astfel se instalează non-stop pofta de mâncare, de a ronţăi ceva.
Sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos după ce te laşi de fumat
În primul rând, e important să te concentrezi asupra gustărilor sănătoase, să nu sari peste mesele principale şi să ai cu tine mereu fructe, nuci şi seminţe, gumă de mestecat (fără zahăr) şi alte gustări sănătoase care să înlocuiască pofta de ţigară care se resimte de mai multe ori în fiecare zi.
E important să înţelegi că acum trebuie să îți planifici altfel planul alimentar. După ce renunţi la ţigări, trebuie să renunţi şi la cele 300 de calorii pe care în mod normal le ardeai cu ajutorul lor. Asta nu înseamnă în nici un caz să renunţi la o masă, la fel cum erai obişnuită înainte, să bei o cafea, să fumezi o ţigară şi astfel să spui că ai luat micul dejun. Din contra mănâncă la fiecare masă, dar controlează numărul de calorii pe care îl consumi. Optează pentru alimente slabe în calorii, dar bogate în fibră.
Un alt truc util e sportul. Astfel poţi compensa caloriile în plus cu o oră de sport. La sală e mai uşor şi mai motivant să te ții de treabă, să faci sport lucrând toate grupele de muşchi. Dacă nu îți place ideea, poţi încerca altceva: poate plimbări lungi prin parc, înot, zumba, mersul pe bicicletă, drumeţii lungi la munte etc.
Fă cât mai multe activităţi care să te ţină ocupată şi să nu îţi dea timp să mănânci! Când stai acasă, instinctiv te gândeşti la ţigări pe care ajungi să le înlocuieşti cu mâncarea. Însă dacă reuşeşti să acoperi ziua cu un program foarte încărcat, timpul tău liber va fi limitat, deci nici nu vei mai suferi atât de tare. Pentru asta poţi să te înscrii la cursuri de specializare, să începi hobby-uri noi, să mergi la diverse întâlniri unde se discută pe diverse teme, să începi programe de voluntariat etc.
Să te laşi de fumat înseamnă un nou stil de viaţă! Alege unul cât mai sănătos!
Un răspuns
de asta este bine cand renunti la fumat cu tigara electronica pentru ca iti primesti in continuare doza de nicotina, dar fara celelalte substante nocive.