Dacă în alt articol am vorbit despre importanța vizitei periodice la medic acum este cazul să discutăm și de cele mai frecvente boli care apar în rândul reprezentanților sexului masculin. Este bine să știm care sunt simptomele acestor boli pentru a le trata din timp fiindcă sunt sigur că nimeni nu își dorește complicații medicale.
Varicocelul apare la 15-20% dintre bărbați având cea mai mare frecvență de apariție pe testiculul stâng datorită unei particularități anatomice. Bărbații cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani sunt cei mai expuși la această afecțiune care se manifestă prin dureri în zona scrotului și poate fi descoperită prin palpare deoarece în locul respectiv se va simți ceva asemănător cu o „pungă cu râme”. Varicocelul poate fi și asimptomatic, însă de cele mai multe ori apar dureri suportabile, dar și calitatea spermei scade. Vindecarea se face numai printr-o intervenție chirurgicală destul de simplă și care se va solda cu o zi de internare în spital.
Bolile de inimă au și ele o frecvență mai ridicată în rândul bărbaților datorită stilului de viață nesănătos caracterizat de o dietă necorespunzătoare și de lipsa exercițiilor fizice. Femeile sunt mult mai atente la ceea ce mănâncă decât bărbații. Alte cauze care duc la apariția acestor bolis sunt fumatul și consumul de alcool excesiv. O altă categorie ar fi formată din accidentele vasculare care apar tot din cauzele precizate mai înainte
Cancerul de prostatătrebuie și el amintit aici pentru că în ultimul timp are o incidență din ce în ce mai mare. Ca și principală cauză a apariției acestei boli putem aminti consumul excesiv de grăsimi și alte surse de grăsime animală, dar și factorii genetici. Printre simptome regăsim urinarea frecventă, mai ales în timpul nopții, dificultăți în timpul acestui proces, dar și apariția unor pete de sânge în urină sau spermă. Un alt tip de boală din categoria afecțiunilor cancerigene este cancerul pulmonar careapare mult mai des în rândul bărbaților, iar în 90% dintre cazuri, cauza este fumatul.
Apariția diabetului zaharat este mai frecventă la bărbați deoarece nu au o cantitate prea mare a hormonului feminin numit estrogen. Femeile sunt mult mai bine protejate de apariția acestei boli cel puțin până la instalarea menopauzei. Estrogenul protejează organismul de diabet.
Fiecare bărbat trebuie să fie atent la stilul său de viață pentru că majoritatea bolilor apar ca urmare a acțiunilor noastre, iar cumulat cu predispoziția genetică, șansele de îmbolnăvire cresc exponențial.