După câteva decenii în care hard-disk-urile au fost principalele medii de stocare atât în cazul computerelor, dar și a laptopurilor, a venit timpul să facem o schimbare și în acest domeniu.
Hard-urile sunt cele mai lente componente dintr-un PC, lucru care scade simțitor performanța dispozitivelor noastre.
Soluția pentru această problemă a venit recent și poartă numele de SSD (Solid State Drive). În acest caz vorbim despre un altfel de hard, care este de câteva ori mai rapid decât un HDD normal. Dimensiunile unui SSD sunt mai mici, fiind aproape identice cu cele ale unui hard de laptop.
Chiar dacă momentan o astfel de componentă oferă puțin spațiu de stocare la un preț mare, experiența pe care reușește să o redea este extraordinară. Indicat ar fi ca măcar pentru sistemul de operare și câteva programe mai importante să achiziționăm așa ceva.
În ciuda prețului mai piperat SSD-urile au câteva avantaje clare pe care le vom enunța în rândurile care urmează.
Unul dintre aceste avantaje este faptul că se defectează mai greu pentru că nu au componente mecanice în interior. Viteza este net superioară față de vechea tehnologie.
SSD-urile pot fi folosite ca și device-uri de stocare externe datorită dimensiunilor lor reduse. Avem și performanță, dar și mobilitate în același timp ceea ce nu poate decât să ne bucure.
Rezistă chiar dacă sunt scăpate pe jos deoarece acestea au o rezistență mult mai mare față de hard-urile normale.
În cazul căderilor de energie electrică, SSD-urile au un circuit care mai reține voltaj pentru un timp suficient de îndelungat astfel încât să se salveze datele la care lucrăm.
Consumul de energie este mai redus în cazul acestor spații de stocare, datorită noilor tehnologii de fabricație de care dispun.
Majoritatea persoanelor știu faptul că acele componente care consumă mult curent electric sunt mult mai fierbinți și acest lucru duce la scăderea performanței în timp. SSD-urile sunt destul de reci și astfel nu vor suferi avarii de la căldură și tu te vei putea bucura de performanța pe care o oferă cât mai mult timp.
Un HDD este de obicei destul de zgomotos, mai ales atunci când se scrie sau se citește masiv de pe el. SSD-urile sunt mult mai silențioase și foarte rar îți dai seama că sunt în PC-ul tău.
Dezavantajele SSD-urile provin din faptul că au un preț ridicat față de capacitatea de stocare pe care o oferă. Cele mai bune astfel de componente sunt realizate de cei de la Intel și de cei de la Samsung, dar și celelalte sunt în regulă.
Puteți opta pentru un SSD care să poată fi conectat la PC prin interfața mSATA, SATA 2/3 sau PCI Express.
Dacă îți dorești mai multă viteză în puterea de procesare a calculatorului tău atunci un SSD este ideal pentru tine.