După ce am trecut în revistă în articolele anterioare informații despre diferența dintre laptop și PC, despre portabilitatea acestora sau despre laptopurile second-hand, continuăm mai jos cu prezentarea componentelor importante, începută deja în postarea anterioară.
- HDD (hard disk drive)
Stochează informațiile, pentru ca datele scrise să nu se piardă la oprirea sursei de curent (ca descriere fizică, vi-l puteti imagina ca fiind un sistem de 3-4 discuri de pick-up ce se rotesc la turație mare pe suprafața cărora se mișcă mai multe capete de citire/scriere). Este mult mai lent decât memoria RAM, fiind ”veriga slabă” din punct de vedere al vitezei (din cauza componentelor în mișcare).
Pentru un laptop HDD folosit uzual, sunt potrivite cele cu 5400 rotații/minut. Pentru performanță mai ridicată puteți opta pentru 7200 rotații, cu memorie buffer mai mare, însă acest lucru înseamnă și creșterea consumului de energie.
- SSD (solid state drive)
Au același rol ca și HDD-urile, însă SSD-urile sunt mult mai rapide, folosind o tehnologie similară celei din memory stick-urile de buzunar și neavând piese în mișcare. Se recomandă minim 120 Gb, ținând cont de faptul că cu cât spatiul este mai mult ocupat, cu atât mai lent va fi laptopul. Se observă o diferență de performanță chiar și între 25% și 50% spațiu liber rămas. Ștergeți deci ce nu aveți nevoie și nu-l umpleți la refuz (nu recomandăm să treceți pragul de 25% spațiu rămas liber).
- CPU (central processing unit)
Procesorul (unitatea centrală de procesare) este cel care coordonează și integrează totul, de la componentele instalate pe sistem până la programele cele mai complexe. El procesează date și comenzi, primind și trimițând informații codate în limbaj binar prin impulsuri electrice. În mare, el este răspunzătorul pentru viteza de reacție a calculatorului
Iată câteva lucruri utile pe care ar trebui să le știți despre CPU:
Socket: aici trebuie să discutăm și despre placa de bază, pentru că soclul (socket) este poziționat pe aceasta și este cel care asigură compatibilitatea dintre cele 2 componente. Dacă doriți să faceți un upgrade la laptopul dumneavoastră și să schimbați procesorul va trebui să luați un procesor cu același socket.
FSB (Front Side Bus): prin acesta se realizează comunicarea dintre procesor si placa de baza. Cu alte cuvinte, rapiditatea cu care se interacționează cu placa de bază și cu celelalte componente. Deci este inutil pentru un microprocesor să aibă frecvență mare dacă viteza de transfer este mică.
Frecvența de lucru (sau de tact) a procesorului arată capacitatea sa de prelucrare a datelor. Se măsoară în megaherți (Mhz) dar o dată cu evoluția microprocesoarelor, aceste frecvențe au fost multiplicate, acum măsurându-se în gigaherți (Ghz).
Cooler: cu cât un procesor este mai mare consumator de energie, cu atât va fi mai predispus la supraîncălzire. Asta înseamnă că va trebui să aibă un cooler pe măsură.
Compatibilitatea cu memorii RAM: la fel ca la FSB, degeaba există un procesor performant dacă memoria RAM este insuficientă.
Cache Memory: cu cât memoria cache este mai mare, cu atât informațiile vitale vor fi mai ușor de accesat.
În postarea următoare vom finaliza prezentarea componentelor importante, pentru a vă putea oferi o imagine de ansamblu corectă și informativă despre acestea.
Vrei să citești toti pași ce trebuie făcuți la achiziționarea unui laptop?
Vezi : Partea I – Partea II – Partea III – Partea IV – Partea V
Articol oferit de Service Laptopuri in Cluj Napoca