logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Platforme digitale pentru jocuri PC

Noul trend în materie de jocuri este distribuția acestora cu ajutorul unor platforme digitale. În ultimul timp tot mai mulți producători sau distribuitori de jocuri își lansează astfel de platforme pentru că reușesc să aibă costuri mai mici de producție ceea ce le aduce implicit un profit mai mare.

Viteza sporită a internetului, faptul că gamerii au nevoie de mobilitate pentru a se putea juca oriunde, sistemele Anti-Cheat sunt numai unele dintre motivele apariției unor astfel de modalități de distribuție a jocurilor.

Printre dezavantaje putem enumera faptul că dacă jocul nu este instalat și platforma online nu funcționează deloc sau cum ar trebui să o facă în mod normal atunci nu poți accesa conținutul pentru care ai plătit, nu îți mai poți face colecție de jocuri „fizică” decât destul de greu, mai ales că sunt unele jocuri lansate exclusiv în format digital și faptul că depinzi de internet pentru a te putea juca.

Dar haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute platforme digitale destinate gamerilor.

Cea mai veche, cunoscută și „populară” inovație în sfera gamingului online este platforma Steam, creată de cei de la Valve, producătorii jocului multiplayer Counter- Strike 1.6. Steam-ul a apărut deoarece aceștia doreau ca jucătorii să poată beneficia de un sistem anti-cheat atunci când jucau în competiții și pentru a asigura o distribuție mai ușoară jocului. Ei au fost cu adevărat vizionari în acest domeniu, iar acum au în medie 5-6 milioane de utilizatori online în fiecare zi, iar la sfârșitul lunii octombrie 2013, atunci când serviciul a împlinit 10 ani, erau 65 de milioane de conturi active.

Încă este în continuă expansiune, iar creativitatea de care dau dovadă îi ajută să fie în fiecare an la rând pe primul loc.

O altă platformă care merită menționată aici, numită Origin, este cea produsă de cei de la EA Games, recunoscuți pentru celebrul de acum, joc de fotbal intitulat FIFA.

Conform datelor lansate în acest prim sfert de an, au ajuns și ei la 40 de milioane de conturi însă aici sunt incluși și jucătorii care au console. Majoritatea gamerilor joacă unele din jocurile din seria FIFA, Battlefield, Need for Speed, Sims sau Crysis.

Un alt producător  important de jocuri care a lansat o astfel de metodă de a vinde jocuri, se numește Ubisoft, aceștia având o divizie și în București. Printre jocurile cele mai cunoscute ale lor le putem enumera pe cele din seria Prince of Persia, Assasins Creed sau Far Cry. Serviciul lor de distribuție se numește Uplay.

Desigur sunt mult mai multe astfel de servicii online, cele enumerate mai sus sunt cele mai bine cunoscute.

Alte platforme pe care le puteți încerca sunt: Amazon, Desura, Nuuvem, Gog.com, DotEmu, GreenManGaming, OnlineKeyStore, GamersGate, GameFly, ShinyLoot sau Battle.net.

Acesta este viitorul și cred că în puțin timp se va renunța de tot la jocurile în format fizic deoarece nu mai sunt rentabile nici pentru producători și nici pentru jucători, colecționarii fiind singurii care mai apreciază modul tradițional de vânzare a jocurilor.

Citește și despre jocurile Indie.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *