Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Sfaturi pentru condusul la drum lung în timpul iernii

Iarna este un anotimp extrem de dificil atât pentru șoferii începători cât și pentru cei experimentați. Trebuie subliniat faptul că un carosabil acoperit cu polei sau zăpadă ne poate pune probleme foarte mari. Pentru a evita neplăcerile și accidentele, este absolut necesar să ținem cont de câteva sfaturi deosebit de bune.

1. Adaptarea vitezei la condițiile meteo

Viteza prea mare este unul dintre factorii determinanți în ceea ce privește producerea de accidente rutiere atunci când drumul este acoperit cu zăpadă sau polei. În acest sens este obligatoriu să adaptăm viteza în așa fel încât să putem evita orice obstacol care poate apărea. Trebuie subliniat faptul că dacă rulăm cu viteză redusă, distanța în care putem opri este mult mai scurtă și astfel putem evita situațiile neplăcute.

2. Evitarea bruscării automobilului

Toți șoferii trebuie să știe că bruscarea comenzilor mașinii nu poate duce decât la pierderea controlului asupra automobilului. Controlul mașinii este vital atunci când rulăm în condiții de iarnă. De exemplu, dacă mașina începe să derapeze, nu trebuie să ne pierdem cu firea sau să frânăm brusc. În acest caz este indicat să reducem viteza cu ajutorul frânei de motor și să menținem pe cât se poate direcția de deplasare (să nu pătrundem pe celălalt sens de mers).

3. Mașina trebuie să fie echipată corespunzător

Pe lângă experiența și aptitudinile șoferului este necesară și echiparea corespunzătoare a automobilului. Acest lucru înseamnă că mașina trebuie obligatoriu să fie dotată cu anvelope de iarnă, sistemul de climatizare și dezaburire să funcționeze perfect, mașina să fie într-o stare tehnică excelentă, lanțurile antiderapante și lopata împreună cu săculețul cu nisip trebuie să fie prezente în portbagaj.

4. Atenția sporită la volan

Atenția la volan trebuie să fie în prim plan întotdeauna, însă în perioada anotimpului rece este obligatoriu să avem un plus de atenție. Se recomand[ evitarea frânelor bruște, deoarece acestea pot favoriza derapajul mașinii. Pentru a încetini în siguranță este indicat să utilizăm frâna de motor. De asemenea, trebuie să evităm efectuarea depășirilor acolo unde vizibilitatea nu permite acest lucru. În special, pe timpul iernii trebuie să păstrăm o distanță suficient de mare față de autovehiculul din față noastră, pentru a putea evita orice coliziune.

5. Rezerva de carburant

În cazul în care trebuie să ne deplasăm pe o distanță mai lungă, este recomandat să alimentăm cu un carburant de calitate. Totodată, este indicat să avem și o rezervă în portbagaj, deoarece putem rămâne înzăpeziți.

Pe lângă toate aceste sfaturi, trebuie să circulăm cu luminile de întâlnire pornite și să respectăm întocmai legislația rutieră. Doar așa putem evita orice evenimente neplăcute și noi putem ajunge în siguranță la destinație. Să sperăm că iarna aceasta nu vom avea foarte multe incidente în trafic.

Citește și despre lucrurile pe care e bine să le ai în portbagaj pe timp de iarnă.

Marius

Marius

Marius locuiește în Cluj-Napoca și când nu scrie pe bunadimineata.ro, își urmează pasiunile îndreptate către drifturi și călătorii. Se pricepe la mașini, motiv pentru care scrie des în secțiunea Auto. Cel mai bine îl caracterizează melodia Vicii - Cheloo feat Bitză.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *