Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Acces fără viză în spațiul Schengen pentru moldoveni

 Începând cu data de 28 aprilie 2014, cetățenii Republicii Moldova vor avea acces nerestricționat în spațiul Schengen. Hotărârea a fost luată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, iar amendamentele la Regulamentul nr 539/2001 au fost semnate de Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și de viceministrul grec de  Externe, Dimitris Kourkoulas, informează mondonews.ro.

Aceste amendamente au fost aprobate inițial de către Parlamentul European la 27 februarie. Consiliul UE, la 14 martie 2014, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru moldovenii de dincolo de Prut. Tot ce mai rămâne de făcut mai departe este publicarea deciziei în Jurnalul Oficial, lucru care se va întâmpla pe 8 aprilie, potrivit CE, iar măsura va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Citată de mondonews.ro, Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne, a declarat următoarele: ”Până la sfârșitul lunii, cetățenii moldoveni cu pașaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare și începutul unui nou capitol în relațiile noastre.”

După cum reiese din declarația comisarului european, cetățenii din Republica Moldovă vor avea acces liber doar pe perioade scurte de timp și doar dacă dețin un pașaport biometric. Un asemenea pașaport îi costă pe moldoveni 39 de euro și o așteptare de 30 de zile. Pentru cei care îl doresc la urgență, pașaportul costă 127 de euro și este obținut în trei zile, potrivit mondonews.ro.

Totodată, cetățenii moldoveni nu vor putea călători în spațiul Schengen pentru a munci, ci doar pentru scopuri turistice și pentru o perioadă de maxim 90 de zile.

Această decizie reprezintă finalizarea negocierilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor care au început în 2010, potrivit mondonews.ro.

Cover - Sursă foto: freepik.com
Damian

Damian

Când nu scrie, Damian citește, iar când nu citește, joacă jocuri video. Este masterand în Publicitate la Cluj-Napoca, iar pentru noi scrie cel mai des despre lucrurile actuale care se întâmplă peste tot în lume.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *