Deși nu au cele mai bune condiţii de trai, copiii care trăiesc în România sunt deosebit de fericiți potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători din mai multe țări.
Alături de România pe lista celor mai fericiți copii din lume se află și țări precum Turcia și Columbia, în timp ce Coreea de Sud și Africa de Sud sunt codașele clasamentului, potrivit unui studiu realizat pe un eșantion reprezentativ de 53.000 de copii cu vârste cuprinse între de 10-12 ani.
Studiul desfășurat de cercetători din universități din Germania, Israel, Anglia și Spania în 2013 și 2014 a încercat să răspundă la întrebarea în ce țări trăiesc cei mai fericiți copii. Rezultatele au arătat că cei mai mulțumiți sunt copiii turci, români și columbieni.
Participanții la studiu au fost chestionați în privința mai multor aspecte din viața lor: familia, timpul petrecut acasă, prieteniile, școala, banii, bunurile materiale, etc.
Studiul oferă date interesante despe viaţa celor mici. De pildă, peste o treime din copiii români trăiesc în casă cu un bunic sau mai mulţi, un procent depăşit doar de Nepal, în vreme ce în Marea Britanie acest lucru se întâmplă doar în 5% dintre cazuri. 14% dintre copiii români, între 10 şi 12 ani, nu au calculator acasă, 20% nu au acces la Internet, 36% nu au camera lor, peste 40% trăiesc în familii care nu deţin un autoturism şi 12% nu au cărţi în casă (afară de cele pentru şcoală).
Pe de altă parte doar 18% dintre ei nu au un telefon mobil, 3% nu au televizor şi 13% nu posedă un dispozitiv electronic la care să poată asculta muzică. De asemenea, numărul celor care nu primesc bani de buzunar este extrem de mic în ţara noastră.
Ce îi fac pe copii români atât de fericiți?
Potrivit rezultatelor studiului în timpul liber copii români petrec timp cu familia, dar nu neapărat şi cu prietenii. Se uită la televizor, dar mai puţin decât cei din Estonia, Norvegia, Anglia, Polonia ori Israel. Mai puţin de 50% folosesc zilnic calculatorul, în schimb peste jumătate fac sport. Aproape două treimi ajută în mod curent la treburile casei şi o treime au grijă de fraţii mai mici în fiecare zi. Un procent mare – peste 40% – spun că citesc în timpul liber ca să se distreze.
Deşi, statistic vorbind, condiţiile de trai ale copiilor noştri sunt medii – nici cele mai bune, nici cele mai rele – ei sunt cei mai mulţumiţi cu viaţa pe care o duc. Cu o notă de 9,5 la satisfacţia vieţii, depăşim clar Germania sau Marea Britanie, care sunt sub 9. Numai 1,5% dintre copii de la noi s-au declarat nemulţumiţi (adică au dat note sub 5) în vreme ce peste 77% au dat nota 10 vieţii pe care o duc.
Copii din țările dezvoltate, cei mai nefericiți
Dacă copiii din România sunt cei mai fericiți, la polul opus se află copiii din nordul Europei care sunt cei mai nemulțumiți de cum arată și au cea mai mică încredere în ei înșiși. Fetele îndeosebi au probleme legate de aspectul lor fizic.
De asemenea, copiii din Norvegia sunt doar foarte puţin mai mulţumiţi de calitatea vieţii lor decât cei din Etiopia, deşi norvegienii au acces la haine de calitate, computere, internet, cărţi, televizor, player mp3 sau maşină, în timp ce copiilor din Etiopia le lipsesc cea mai mare parte din respectivele bunuri.
Pe lista țărilor în care copiii sunt mai nefericiți se află și Coreea de Sud, în ciuda faptului că aceștia au acces la cea mai mare parte a bunurilor materiale.
O concluzie a studiului este aceea că nivelul general de satisfacţie al copiilor din ţările dezvoltate este relativ mai scăzut decât cel din ţările mai sărace, la fel este şi nivelul de încredere în forţele proprii.
Citește in continuare interviurile online realizate de echipa bunadimineata.ro:
– Mocănița Transilvaniei – o călătorie fascinantă în vagoane muzeale trase de locomotiva cu aburi
– Hedi Hoka: „Cu toții ne dorim fericirea, dar este primul lucru pe care-l amânăm”
– Anne-Marie Chelariu – despre Vlogging-ul ca meserie, succese profesionale și Imnul Vloggerilor
– Adrian și Tatiana Tîrt – Despre pasiunea pentru dans la nivel profesionist