logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Despre Paște și diferențele de date

Mai este puțin până când va avea loc Paștele Catolic din acest an. Persoanele de religie catolică fac ultimele pregătiri pentru a serba cum se cuvine una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății.

În România există peste un milion de cetățeni care s-au declarat romano-catolici, acesta fiind cel de-al doilea procent în ceea ce privește religia printre români.

Una dintre cele mai mari curiozități ale creștinismului este faptul că Învierea lui Iisus Hristos se sărbătorește la date diferite, deși toată creștinătatea serbează același lucru.

Încă din vechime, data Paștelui a fost legată de echinocțiul de primăvară, dar și de fazele Lunii, astfel încât stabilirea acesteia era destul de complicată, mai ales că existau diverse metodologii care de care mai diferite.

Orașele mari în care locuiau mulți creștini precum Roma sau Antiohia nu aveau aceeași zi pentru echinocțiul de primăvară astfel că existau încă de atunci orgolii în ceea ce privește cine avea dreptate și cum ar trebui de fapt făcut. De Paște, aceștia doreau să sărbătoarească fiecare conform propriei tradiții.

Consiliul de la Niceea, din anul 325, realizat cu ajutorul împăratului roman Constantin cel Mare, a decis ca toată creștinătatea să sărbătorească Paștele în prima duminică cu Lună plină a echinocțiului de primăvară, însă nu s-a stabilit exact o dată fixă.

Nici după acest sinod practica nu s-a schimbat datorită imperfecțiunilor calculelor astronomice ale vechiului calendar iulian și pentru că prima zi de primăvară nu cădea în aceeași zi peste tot.

A urmat apoi Schisma din 1054 care a adâncit și mai mult diferențele între dogmele celor mai importante biserici creștine.

Ceea ce a definitiv însă această diferență de zile între Paștele ortodox și cel catolic, a fost adoptarea calendarului georgian, de către Papa Grigorie al XIII-lea, la sugestia unor astronomi din acele timpuri.

Pe 24 februarie 1582 acesta a îndreptat calendarul pentru că exista o diferență de 11 minute și 14 secunde între anul calendaristic și cel astronomic care se cumula de la an la an.

Chiar dacă se sărbătorește diferit și probabil va mai dura mult timp până când ambele biserici vor ajunge la un consens, Învierea lui Iisus este momentul în care creștinii sărbătoresc același lucru, în același spirit, până la urmă data contând foarte puțin în acest caz.

Există și momente în care cele două biserici sărbătoresc în același timp Paștele. Următoarea dată când se va întâmpla acest lucru va fi pe 16 aprilie 2017.

Tu ce părere ai despre diferențele între datele sărbătoririi Paștelui?

Citește și despre tradițiile de Paște din regiunile României.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.