Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Destinațiile preferate ale românilor pentru minivacanța de 1 Mai

Românii preferă atât destinațiile de concediu din țară, la munte sau la mare, cât și cele din străinătate, sub forma unor city break-uri în Europa, atunci când vine vorba despre locațiile pentru petrecerea minivacanței de 1 Mai.

Potrivit președintelui Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican, mulți români au ales ca destinație de vacanța, pentru această perioadă, Valea Prahovei.

Gradul de ocupare al hotelurilor de pe Valea Prahovei este aproape de 75%, cu locații care au vândut deja tot, dar mai există încă unități de cazare cu multe camere libere. Este un grad bun de ocupare, ținând cont că anul acesta Paștele coincide cu 1 Mai, deci cu deschiderea sezonului estival. Cei mai mulți turiști, 80%, vin cu pachete cumpărate prin agenții online și offline, inclusiv portaluri de rezervări. Tarifele, în general, nu par a fi crescut, poate un pic la structurile de categorie superioară. Și are justificare din cauza creșterilor de taxe și impozite locale, precum și la serviciile externe structurii transporturi și furnizori. Da, putem spune că există creșteri de 5-8%”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican.

Potrivit acestuia, tarifele încep de la 40-50 lei/noapte/persoană, dar numai pentru pachete cu minimum 3 nopți. Există și pachete cu 950 lei/camera dublă, 3 zile, cu mic dejun și cină.

City break-uri în Europa și sejururi la mare

În ceea ce privește sejururile la mare, românii preferă litoralul românesc, cel bulgar sau cel grecesc. Dacă românii aleg să plece în străinătate, în acest an circa jumătate din locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turiști străini, foarte mulți provenind din Marea Britanie.

România, Bulgaria, Grecia, Turcia, dar și destinațiile de city break precum Roma, Barcelona, Milano și Viena se află în topul preferințelor în acest an pentru minivacanța de 1 Mai & Paște. Din România, cele mai apreciate destinații sunt cele de pe Valea Prahovei și Bucovina. Îmbucurător este că se remarcă o creștere a vânzărilor pentru stațiunile de pe litoralul romanesc și în Delta Dunării. În afară de destinațiile obișnuite deja, cele situate aproape de casă, precum România și Bulgaria, românii au ales în acest an să meargă în minivacanța de Paște și 1 Mai și în destinații clasice de vară precum Creta sau Antalya, cu pachete charter”, a precizat pentru Agerpres Cosmin Marinof, director național de vânzări TUI Travel Center/Eurolines.

Bugetul mediu pentru un sejur individual (fără transport) este 150 euro/persoană, spune Marinof, iar pentru un sejur care include transportul cu avionul, cursă charter, este de aproximativ 350 euro/persoană.

Delta Dunării este foarte atractivă tot timpul anului, dar sezonul începe de la jumătatea lunii aprilie, sejururile în luna mai fiind de asemenea foarte solicitate.

Mamaia, Vama Veche și Costinești sunt cele mai solicitate stațiuni de la malul mării. Numărul turiștilor va fi mai mare în acest an mai ales în sudul litoralului datorită investițiilor hotelierilor din zonă pentru extinderea și îmbunătățirea gamei de servicii, apariției a nenumărate hoteluri cu all inclusive. Numai în 2016 sunt cel puțin 1.500 camere all inclusive în plus, comparativ cu 2015, în sudul litoralului. Estimez că 40% din turiștii care vin de 1 Mai pe litoral aleg agențiile de turism, iar ceilalți alte canale alternative, nu neapărat pe cont propriu”, a subliniat fostul președinte al ANAT, Aurelian Marin, unul dintre cei mai dedicați tur-operatori pentru litoralul românesc.

Stațiunile balneare, pe lista românilor

După litoralul românesc, care este „vedeta” acestei perioade, al doilea tip de turism vândut mult prin agenții este cel balnear, apreciază consultantul de turism.

Există cerere de Paște pentru acest tip de stațiuni, atât datorită prețurilor mai accesibile, cât și datorită poziționării majorității stațiunilor în zone pitorești, de munte sau de deal. Sunt cereri pentru Băile Herculane, Băile Felix, Călimănești — Căciulata, Govora, Balvanyos, Covasna. La un hotelul de 2 stele, din Călimănești-Căciulata, un turist va plăti 350 de lei pentru 3 nopți de cazare cu pensiune completă și cină festivă. De asemenea, la hotelul Afrodita, de 3 și 4 stele din Băile Herculane, un turist va plăti 689 de lei pentru 3 nopți de cazare cu pensiune completă”, spune consultantul în turism.

De asemenea, mulți turiști aleg, rezervând pe cont propriu, zone de turism rural, precum Bran-Moeciu, Maramureș, Bucovina, Neamț, Mărginimea Sibiului.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *