Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Două filme românești, nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film

Două filme românești au fost nominalizate, la sfârșitul săptămânii trecute, la ediția din acest an a Premiilor Academiei Europene de Film (European Film Awards – EFA), care sunt considerate Oscarurile europene. Este vorba despre „Aferim!”, în regia lui Radu Jude şi „Toto şi surorile lui”, regizat de Alexander Nanau.

Nominalizările pentru premiile Academiei Europene de Film  au fost anunțate sâmbătă, 7 noiembrie 2015, la Festivalul Filmului European de la Sevilla.

Filmul „Toto şi surorile lui”, al regizorului român Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria „cel mai bun documentar european”, alături de „A Syrian Love Story”, de Sean McAllister, „Amy”, de Asif Kapadia, „Dancing with Maria”, de Ivan Gergolet, şi „The Look of Silence”, de Joshua Oppenheimer.

Pelicula „Toto şi surorile lui/ Toto And His Sisters” (2014), prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii filmată într-o realitate necruțătoare, cu intervenții minime şi montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoționantă. Filmul este o coproducție româno-maghiaro-germană şi a obținut mai multe premii internaționale, printre care şi marele trofeu la Festivalul Premiers Plans de la Angers.

De asemenea, scenariștii Radu Jude şi Florin Lăzărescu au fost nominalizați la categoria „cel mai bun scenariu european” pentru lungmetrajul „Aferim!. Alături de ei au fost nominalizați și scenariștii Roy Andersson, pentru „A pigeon sat on a branch reflecting on existence”, Alex Garland, pentru „Ex Machina”, Andrew Haigh, pentru „45 Years”, Yorgos Lanthimos şi Efthimis Filippou, pentru „The Lobster”, şi Paolo Sorrentino, pentru „Youth”.

„Aferim!” este un film istoric a cărui acțiune are loc în Ţara Românească, la începutul secolului al XIX-lea. Un zapciu (Teodor Corban), însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Lungmetrajul „Aferim!” – pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 – este şi propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2016.

În ceea ce privește nominalizările pentru cea mai importantă categorie – „cel mai bun film european al anului”– acestea includ peliculele: „A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”, de Roy Andersson, „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven, „Rams/ Hrútar”, de Grímur Hákonarson, „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos, „Victoria”, de Sebastian Schipper, şi „Youth/ La Giovinezza”, de Paolo Sorrentino, ce a avut premiera mondială anul acesta, în competiția pentru premiul Palme d’Or, la Festivalul de la Cannes și o are în distribuție pe actrița şi modelul de origine română Mădălina Ghenea.

Pelicula „Youth/ La Giovinezza”, în care Mădălina Ghenea joacă rolul Miss Universe, spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce își petrec vacanța în Munții Alpi. Filmul urmărește eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, relațiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacționează cu ceilalți oaspeți ai hotelului la care sunt cazați.

Dintre aceste pelicule, cei peste 3.000 de membri cu drept de vot ai Academiei de Film Europene vor alege câștigătorii premiilor celei de-a 28-a ediții a European Film care vor fi decernate în cadrul unei gale ce va avea loc pe 12 decembrie, la Berlin, Germania.

Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *