logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Legea antifumat, schimbată din nou de senatori

Senatorii au modificat, din nou, marți, 7 iunie 2016, legea antifumat prin redefinirea conceptului de „spațiu închis”. Potrivit noilor modificări, se va putea fuma în interior, în spații separate şi complet izolate.

Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”, potrivit unui amendament propus de Comisia juridică, adoptat în plen cu 76 de voturi „pentru”.

De asemenea, noile modificări presupun şi permiterea fumatului în spaţii special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie.

Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop”, prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

O modificare anterioară a legii antifumat s-a făcut în 30 martie când, în urma unor amendamente făcute de către senatorii juriști, a fost eliminată interdicția fumatului pe terase. Tot atunci, fumatul a fost permis în camere special amenajate, spațiile închise în care nu se poate fuma fiind doar cele cu pereţi de jur împrejur.

Legea antifumat a intrat în vigoare pe data de 16 martie 2016 după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Legea a fost propusă de deputata PSD Aurelia Cristea în anul 2011, iar demersul său a fost susținut de numeroase ONG-uri. La finalul anului trecut, 33 senatori au înaintat CCR o sesizare cu scopul de a dovedi că legea antifumat este una neconstituțională, însă în 27 ianuarie 2016, judecătorii au hotărât în unanimitate că legea nu încalcă Constituția.

În Uniunea Europeană, 17 state au interzis deja fumatul în spații publice, din cele 28 state membre. Printre acestea se numără Franța, Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. Medicii pneumologi din aceste țări spun că au observat o scădere drastică a cazurilor de astm la scurt timp de la implementarea legii.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *