Search
Generic filters
Exact matches only

Muzeul Țăranului Român va fi renovat

Muzeul Țăranului Român va intra în renovări începând cu săptămâna viitoare, anunță Virgil Nițulescu, directorul interimar al instituției de cultură.

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) din București va începe să mute exponatele și birourile în vederea începerii șantierului, imediat ce ordinul de restaurare va fi semnat de către Ministerul Culturii.

Expoziția poate fi vizitată până în 7 februarie

Expoziția din corpul dinspre Muzeul Antipa va putea fi vizitată până în 7 februarie, urmând ca din 8 februarie să se înceapă organizarea șantierului. Mai mult, expoziția va putea fi vizitată în mod gratuit între 5 și 7 februarie, cu ocazia unui eveniment aniversar, prin care MNȚR sărbătorește 26 ani de la (re)înființare.

Începând cu 8 februarie, exponatele vor fi ambalate și mutate într-o nouă locație, pentru a fi protejate pe parcursul lucrărilor de restaurare și consolidare. Virgil Nițulescu a declarat pentru MediafaxProcesul de depozitare va fi foarte dificil, pentru că spațiile libere din muzeu sunt foarte mici, dar vom face eforturi, o să ne descurcăm. Se vor scoate obiectele din expoziție, se vor duce în carantină, după care se vor ambala și se vor duce în depozit. Obiectele vin dintr-un mediu aseptic și trebuie să ajungă într-un mediu septic, deci trebuie să fie foarte bine conservate”. Acesta a mai menționat că, înainte ca exponatele să fie mutate, spațiul va fi fotografiat și măsurat milimetric. Astfel, exponatele vor putea fi puse la locul în care erau așezate anterior.

Lucrarea va dura aproximativ 18 luni

Lucrările de consolidare și restaurare ale celor 3 corpuri ale clădirii se vor desfășura pe parcursul a 18 luni. Directorul muzeului a ținut să precizeze că următorul corp eliberat pentru lucrări va fi corpul central al muzeului. Totodată, acesta a adus în vedere și faptul că, potrivit ordonanței pentru conservarea patrimoniului, exponatele nu vor putea fi mutate înapoi în sălile de care aparțin, decât la 6 luni de la finalizarea lucrărilor.

Ministerul Culturii a alocat suma de 28.997.000 de lei pentru restaurarea Muzeului Țăranului, însă directorul muzeului a menționat că aceste fonduri nu vor intra în conturile muzeului, ba mai mult, vor exista costuri suportate și de muzeu, pentru cheltuieli de ambalare, transport și diverse servicii. Nițulescu a declarat că banii pentru aceste cheltuieli nu există în bugetul ministerului. Vom face o solicitare de suplimentare a subvenției de la Ministerul Culturii”.

Muzeul a fost înființat acum mai bine de o sută de ani

MNȚR a fost înființat pentru prima dată în anul 1906 printr-un decret semnat de Regele Carol I. Inițial muzeul a fost numit Muzeul de Etnografie, de Artă Națională, Artă Decorativă și Artă Industrială. Muzeul a fost închis o perioadă, urmând ca acesta să fie redeschis în 15 februarie 1990, de către Ministrul Culturii la acea vreme, Andrei Pleșu.

Muzeul Țăranului Român este doar una dintr-o serie de clădiri de patrimoniu care sunt restaurate de către Ministerul Culturii. Recent a fost anunțată și redeschiderea Palatului Culturii din Iași, după o lucrare de restaurare care a durat 8 ani.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *