logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Obiceiuri de Paște la credincioșii catolici

Obiceiuri_de_Paște_la_credincioșii_catolici

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine anuale, comemorând  evenimentul fundamental al creștinismului.

La fel ca și în cazul Crăciunului, există numeroase obiceiuri tradiționale care se practică de către credincioși în această perioadă.

Cel mai comun obicei care poate fi observat atât în cazul creștinilor catolici, cât și în cazul celor ortodocși este vopsirea de ouă roșii, acestea fiind o prezență constantă an de an pe mesele noastre. Legenda spune că Maica Domnului a venit în locul unde Iisus era răstignit și a așezat un coș cu ouă lângă cruce, iar sângele Său a picurat și a înroșit ouăle.

Mâncărurile tradiționale din cadrul sărbătorilor pascale sunt drobul, pasca sau preparatele din carne de miel.

Ciocnitul și dăruirea ouălor roșii sunt și ele niște tradiții similare cu cele ale ortodocșilor.

În unele zone din Transilvania, în ziua de sâmbătă, băieții împodobesc brazii cu niște panglici colorate, iar atunci când se lasă întunericul, merg pe la casele fetelor care le sunt dragi și le agață brazii în poartă.

Tinerele stau de obicei și pândesc toată noaptea pe la ferestre și astfel știu pe cine să răsplătească atunci când vin la stropit, un obicei care provine din Germania.

Mersul cu stropitul sau udatul este unul dintre obiceiurile cele mai răspândite în lumea catolică. Obiceiul a apărut în perioada precreștină și simbolizează viața și fertilitatea, fiind de fapt o rememorare a faptului că evreii i-au stropit cu apă pe adepții lui Iisus care au răspândit vestea Învierii sale.

În mediul rural încă se mai păstrează această tradiție, numai că apa s-a înlocuit cu parfum sau cu apă de colonie. Tinerii merg pe la casele fetelor și le stropesc pe acestea cu parfum după care sunt cinstiți cum se cuvine de familia fetei respective.

În satele unde există o populație majoritară de catolici, se obișnuiește să se împodobească și fântânile cu ouă roșii.

La slujba religioasă, participanții sunt împărtășiți cu ostie (pâine nedospită) și se înconjoară biserica de către preoți și credincioși.

Tu ce alte obiceiuri care se practică de Paștele Catolic mai știi?

Citește și despre masa tradițională de Paște la români.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.