logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Se împlinesc 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

În fiecare an, pe data de 15 ianuarie în România se sărbătorește nașterea celui care este considerat „cel mai mare poet român”. Azi, 15 ianuarie 2016, se împlinesc 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, declarat poetul național al României.

Cine este Mihai Eminescu?

Mihai Eminescu, pe numele său real Mihail Eminovici, s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Acesta a fost poet, prozator, dramaturg și jurnalist, fiind considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Mihai Eminovici a debutat ca poet la vârsta de 16 ani, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, scrisă în memoria profesorului său, Aron Pumnul. În același an şi-a schimbat numele din Eminovici în Eminescu. Între anii 1869 şi 1874, poetul a plecat să studieze în străinătate. Acesta a urmat cursurile Facultății de Filozofie și Drept din Viena. De asemenea, prin intermediul Asociației Culturale Junimea a obținut și o bursă de studii la Berlin.

Întors în țară, pe lângă activitatea de scriitor, acesta a lucrat ca director la Biblioteca Centrală din Iași, apoi ca revizor școlar în județele Iași și Vaslui. De asemenea a fost și redactor la ziarul „Curierul de Iași” și, după mutarea la București, la ziarul conservator „Timpul”. De asemenea, poetul român s-a împrietenit cu scriitorii Ioan Slavici, Iosif Vulcan și Ion Creangă, care l-au introdus în societatea politico-literară Junimea.

Cea mai cunoscută operă a sa este Luceafărul, o poezie de dragoste ce cuprinde 98 de strofe. Alături de aceasta mai amintim și poeziile, „Floare albastră”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Epilogi”, „Înger și demon”, „Revedere”, „Lacul”, „Povestea codrului”, „O, rămâi…”, „Mai am un singur dor”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Călin (file din poveste), „Doină”, „La steaua” sau Scrisorile (I, II, III și IV), dar lista poate continua.. Cunoscute sunt, de asemenea și nuvela „Sărmanul Dionis” și povestea „Făt-Frumos din lacrimă”.

Multe din operele sale au fost publicate în celebra revistă de cultură „Convorbiri Literare”.

Mihai Eminescu post-mortem

Mihai Eminescu a murit la data de 15 iunie 1889, la 39 de ani, în București, iar la 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. Manuscrisele sale, 46 de volume, au fost dăruite de Titu Maiorescu, în anul 1902, Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Opere sale au fost citite în aproape toate colțurile lumii pentru că Eminescu a fost tradus în 60 de limbi de pe toate continentele. De asemenea poezia sa Luceafărul a intrat în Guiness Book of Records pentru cel mai lung poem de dragoste, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Planeta Mercur.

În memoria sa și pentru recunoașterea meritelor aduse culturii române, Camera Deputaților a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit „Ziua Culturii Naționale. În expunerea de motive a inițiatorilor legii se arată: „Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere și a proiectelor culturale de interes național”.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *