Tehnologia ne ușurează viața din multe puncte de vedere, ajutându-ne să ne organizăm, să rămânem conectați cu cei dragi și să totodată să ne relaxăm. Dar oare nu sunt tot acestea trăsăturile care ne fac dependenți de tehnologie? Un studiu recent arată că dependența de tehnologie este catalogată ca o problemă medicală reală.
Potrivit doctorului Ramlakhan de la spitalul privat pentru sănătate mintală Nightingale, din Marea Britanie, majoritatea adulților din ziua de azi prezintă simptome de oboseală cronică. Se pare că oboseala este un rezultat al stilului modern de viață – agitat și plin de activități alături de copii, muncă, hobby-uri, dar și în momentele de relaxare în pat, vizionând seriale.
„Problema pe care mulți pacienți o au în comun este faptul că stau în fața unui ecran tot timpul. Chiar și atunci când încearcă să adoarmă seara. A devenit un obicei atotpătrunzător” a declarat dr. Ramlakhan. Ea a mai spus că pacienții „se pun în pat, dar nu pot adormi, sau adorm extenuați și se trezesc obosiți. Oamenii au început să îmi spună că nu își pot opri creierul”.
Mania multi-tasking
Creierul uman nu este făcut pentru a rezolva mai multe probleme în același timp, însă datorită tehnologiei moderne, caracteristicile unui anumit tip de personalitate ies în evidență.
„Ești perfecționist? Vrei să controlezi fiecare aspect? Îți scrâșnești dinții în somn? Astea sunt trăsăturile unei personalități de tip A, iar astfel de oameni sunt competitivi, agresivi și funcționează pe imperative – trebuie să fac asta, e necesar să fac aia!” a mai declarat dr. Ramlakhan. Ea mai spune că acest tip de oameni nu se pot deconecta de la a gândi, nu se pot relaxa și devin extenuați. Hiperactivitatea lor provine de la frica lor de a pierde controlul. De aceea, ei vor să facă multi-tasking, chiar și atunci când se relaxează.
” Generația noastră nu înțelege cum să reacționeze la tehnologie”
Problema dependenței de tehnologie este întâlnită mai mult la adulți, acei oameni care au cunoscut un stil de viață diferit înainte de apariția tehnologiei moderne. Datorită acestor cunoștințe adulții rămân cu impresia că tehnologia le oferă o îmbunătățire a stilului de viață și nu se mai pot deconecta.
Românii dependenți de internet și televizor
Și în România a fost efectuat un studiu care relevă faptul că românii petrec în jur de patru ore în fiecare zi navigând pe internet și aproape şase ore în fața televizorului. Același studiu preconizează că în următorii ani consumul de produse media va crește semnificativ.
Pentru a diminua efectele nocive ale tehnologiei doctorul recomandă să limitați timpul petrecut în fața ecranelor, cât de mult posibil, iar seara să aveți parte de un „apus tehnologic” în care să vă deconectați de la tehnologie cu cel puțin o oră înainte de culcare. Pentru a vă relaxa mintea puteți opta pentru cititul unei cărți, însă doctorii recomandă cititul cărților fizice, nu a ebook-urilor care pot avea lumina albă.