logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Țesut al corzilor vocale, dezvoltat într-un laborator de cercetare

Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe şi ajuta astfel milioane de persoane care suferă de afecţiuni vocale, se arată într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.

Cercetările se află încă în prima etapă, însă progresele sunt importante deoarece corzile vocale sunt “un sistem delicat” şi este dificilă realizarea de replici, a subliniat Nathan Welham de la Universitatea din Wisconsin, care a condus studiul publicat în revista medicală Science Translational Medicine.

Ţesuturile corzilor vocale au fost menţinute trei luni în organismul unui şoarece, al cărui sistem imunitar a fost modificat pentru a-l imita pe cel uman. Ele au fost capabile să producă vibraţii după ce au fost transplantate în cadavrele unor câini.

Ţesuturile au fost dezvoltate în laborator timp de două săptămâni cu ajutorul unor fibroblaste (celule dermice responsabile cu secreţia fibrelor de elastină şi colagen) şi celule epiteliale umane (care formează învelişul), au precizat cercetătorii.

Celulele au fost izolate, purificate şi întinse pe o structură în trei dimensiuni pe bază de colagen, asemeni ţesuturilor ce creează pielea artificială. Ţesuturile au căpătat aspectul corzilor vocale naturale, umede şi elastice, a explicat dr. Welham.

Pentru a putea realiza primele grefe ale corzi vocale ar trebui să mai treacă nişte ani, dar cercetătorii afirmă că primele etape ale lucrărilor sunt promiţătoare pentru pacienţi.

Circa 20 de milioane de persoane suferă de disfuncţii ale corzilor vocale în SUA, o boală pentru care nu există încă niciun tratament eficient.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *