Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Un român, medaliat cu aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva

Inginerul și inventatorul român Corneliu Birtok Băneasă a primit o medalie de aur pentru dispozitivul pe care l-a prezentat la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Este vorba despre un mecanism prin care se poate reduce consumul de carburant în perioada verii.

Inventatorul din Deva a propus la ediția din acest an a Salonului un dispozitiv care se numește „deflector termic” și care se folosește la echiparea autovehiculelor pe timp de vară cu scopul de a reduce pierderile de putere ale motorului din cauza temperaturilor ridicate de afară.

Juriul a apreciat faptul că prin aplicarea invenției se reduc consumul de carburant și noxele poluante, faptul că este o invenție brevetată și, nu în ultimul rând, că este parte a unui studiu de doctorat”, a declarat luni, pentru Agerpres, Corneliu Birtok Băneasă.

El a explicat că „deflectorul termic” permite reducerea temperaturii aerului pe galeria de admisie la motor, fapt care duce la optimizarea funcționării acestuia în zilele de caniculă. În acest fel se obține o reducere a consumului de carburant cu 7%, dar și o scădere a noxelor ce sunt eliminate în atmosferă.

Sprijin pentru inventatorii români

Dincolo de premiile pe care le-a obținut, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă a remarcat faptul că echipa României este bine primită la toate saloanele de inventică din lume. În opinia sa, ar fi util ca inventatorii care câștigă diverse premii să fie sprijiniți ulterior de către autorități pentru a-și pune ideile în practică.

Inventivitatea românească își spune cuvântul peste tot în lume, nu numai la Geneva. Ar fi foarte bine ca aceste invenții să fie puse în practică în România, nu în alte țări, pentru că ar fi păcat să aducem din exterior anumite produse care se pot realiza la noi, pe baza invențiilor românești. Cred că ar fi bine pentru economia noastră ca aceste invenții, inovații, să devină produse autohtone”, a apreciat inventatorul din Deva.

De altfel, acesta și-a propus să sprijine, pe viitor, tinerii cu aptitudini tehnice și idei în prezentarea unor inovații și invenții la diverse saloane de profil, cu scopul ca aceștia să-și poată pune în practică spiritul creativ.

28 de medalii de aur

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă este doctorand al Universității Politehnica din Timișoara în specializarea ingineria materialelor. El a obținut până acum 28 de medalii de aur la diverse saloane internaționale de inventică din țară și din lume.

România a fost reprezentată la Salonul internațional de invenții de la Geneva de 30 de inventatori, selecția acestora fiind efectuată de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare.

Salonul de la Geneva a ajuns la ediția cu numărul 44 și s-a desfășurat în perioada 13-17 aprilie 2016. Expoziția din acest an a fost vizitată de peste 57.600 persoane. În cadrul salonului au fost prezentate aproximativ 1.000 de invenții din 40 de țări.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *