Una dintre teoriile oamenilor de știință care încearcă să explice modul în care viața a apărut pe Pământ spune că aceasta ar fi putut fi adusă prin intermediul unor comete, asteroizi sau alte corpuri care călătoresc prin spațiu, intrând în coliziune cu planetele. Teoria respectivă se numește Panspermia. Denumirea vine de la cuvintele grecești ”pan” care înseamnă ”toate” și ”spermia”, care se traduce prin ”sămânță”.
În noiembrie, oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană au reușit impresionanta performanță de a ateriza robotul Philae pe o cometă aflată la circa 600 de milioane de km depărtare, în cadrul misiunii Rosetta, demarată cu 10 ani în urmă. Scopul misiunii este cercetarea suprafeței și substanțelor de pe cometă pentru a găsi indicii care pot oferi răspunsuri cu privire la apariția vieții pe Pământ.
Rezultatele obținute la o lună după aterizarea pe cometă au fost făcute publice de Agenția Spațială Europeană. Ele conchid faptul că apa de pe cometă este foarte diferită de cea de pe Pământ, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, lichidul de care depinde viața pe Terra nu a fost adus de comete. Oamenii de știință încă nu au exclus rolul cometelor în apariția vieții pe Pământ, însă, lucrând la adunarea de mai multe probe care să înlăture orice urmă de îndoială.
Apa găsită pe cometă, conform relatărilor BBC, are o densitate a masei mult mai mare decât cea de pe Pământ. Pe Terra, cea mai mare parte a apei este formată din atomi de hidrogen și oxigen. Ocazional, un atom de hidrogen este înlocuit cu unul de deuteriu. Astfel, la fiecare 10.000 de molecule de apă există trei atomi de deuteriu. Deuteriul este un izotop stabil al hidrogenului, cu indicator de masă 2, deci mai greu.
Deoarece apa de pe cometă e de trei ori mai grea decât cea de pe Terra, sunt foarte mici șanse ca lichidul de pe Pământ să fi fost adus de acest tip de cometă. Cercetările continuă, în timp ce nouă nu ne rămâne decât să așteptăm cât mai multe informații care să ne ajute să ne formăm o idee clară despre cum a apărut viața pe Pământ.