logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Actorul clujean Florin Piersic, decorat de președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe actorul Florin Piersic cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer. Artistul clujean a primit această distincție pentru întreaga sa activitate în actorie și pentru implicarea sa în promovarea artei teatrale și cinematografice.

Anunțul decorării lui Florin Piersic cu Ordinul Național „Steaua României” a fost făcut miercuri, 27 ianuarie 2016, chiar în ziua în care actorul a sărbătorit, la Cinematograful „Florin Piersic” și la Opera Română din Cluj, împlinirea vârstei de 80 de ani. El va primi distincția personal, la București, în data de 1 februarie 2016.

În semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea, înțelegerea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale și cinematografice și a tinerelor talente, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național «Steaua României» în grad de Ofițer domnului Florin Piersic”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Administrație Prezidențiale.

Florin Piersic, un actor apreciat

 Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer este cea de-a doua distincție oferită de statul român actorului clujean. În anul 2002 Florin Piersic a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În plus, în 26 ianuarie 2016, cu o zi înainte de aniversarea sa, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care actorului român i s-a acordat titlul onorific de „Artist al Poporului”. Distincția i-a fost oferită pentru activitatea de actor și pentru contribuția sa la consolidarea relațiilor culturale între două țări vecine. În anul 2012, în urma unui decret semnat tot de Nicolae Timofti, actorului Florin Piersic i-a fost acordată cetățenia Republicii Moldova.

Actorul a mai fost distins și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” (1967).

De asemenea, pe data de 27 ianuarie 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, Florin Piersic a fost propus pentru titlul de „Cetățean de onoare al județului Cluj”.

Motivul care a stat la baza deciziei de a iniția acest proiect de hotărâre se referă la aprecierea sinceră și recunoștința pe care noi, clujenii, le manifestăm pentru Florin Piersic. El este unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, cel care și-a iubit cu sinceritate publicul spectator (…) și care a manifestat un atașament deosebit pentru Cluj, promovându-l în țară și în lume. E un minunat prilej, acum, la ceas aniversar, să cinstim una dintre cele mai mari și mai iubite personalități clujene și românești”, se arată într-un comunicat de presă remis de Consiliul Județean (CJ) Cluj.

Florin Piersic este cel mai cunoscut actor clujean de teatru și de film. Portofoliul său cuprinde sute de reprezentații pe scenele teatrelor din țară și câteva zeci de producții cinematografice. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără: „Neamul Șoimăreștilor” (1965), „Pintea” (1976) și filmele din seria „Mărgelatu” (o serie filme românești istorice și de aventură, a cărui personaj principal se numea Mărgelatu).

Puteți afla mai multe despre Florin Piersic de pe Wikipedia.org.

https://www.youtube.com/watch?v=YFnnCtsMCnk

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.