logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Clujul cultural: Festivalurile de film (II)

Cluj-Napoca poate fi considerat cel mai important centru urban al Transilvaniei, fiind un oraș cosmopolit, un centru cultural și artistic de renume internațional, dar și cel mai important centru academic din centrul țării.

Aici funcționează cele mai multe cinematografe din Transilvania, printre primele din țara noastră, motiv pentru care de aici nu puteau lipsi festivalurile dedicate filmelor.

Într-un articol anterior am prezentat cele mai importante festivaluri artistice din Cluj-Napoca însă „Clujul cultural” înseamnă și film de aceea în acest articol voi face o prezentare sumară a celor mai importante festivaluri de film organizate în oraș.

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, este cel mai mare festival internațional de lungmetraj din țara noastră.

Acesta a luat ființă în anul 2002, la Cluj-Napoca, dar odată cu trecerea anilor o parte din filmele proiectate la Cluj au început să devină accesibile și pentru publicul din alte orașe. Astfel, prin intermediul proiectelor TIFF Sibiu, TIFF București (putem să le numim mini-festivaluri TIFF), dar și a Caravanei TIFF, cele mai bune filme din cadrul festivalului sunt proiectate și în alte orașe din țară.

De-a lungul celor 14 ediții care au avut loc până acum, aici au fost proiectate mii de filme. Tot în cadrul festivalului clujean au avut loc premieri naționale și internaționale, unele dintre filmele lansare aici fiind apoi nominalizate pentru premii precum Oscarul sau Globul de Aur. De asemenea, festivalul de bucură și de prezența a numeroase personalități importante ale cinematografiei mondiale, unele dintre ele fiind chiar distinse cu „Premiul TIFF pentru întreaga carieră”.

Festivalul este structurat pe mai multe categorii dedicate filmelor, regizorilor, dar și publicului. În afara proiecțiilor de filme, festivalul a dezvoltat și câteva proiecte, devenite acum parte a TIFF, precum: EducaTIFF și Let’s Go Digital (dedicate elevilor), 10 pentru film (dedicat celor mai buni actori români) sau Competiția locală (dedicată tinerilor regizori români). În cadrul acestor proiecte sunt organizate ateliere de creație, diverse workshop-uri și conferințe susținute de actori și regizori renumiți, dar și party-uri tematice.

Cea de-a 14-a ediție a TIFF a avut loc în Cluj-Napoca în perioada 29 mai – 7 iunie 2015.

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj (Comedy Cluj)

Festivalul Internațional de Film „Comedy Cluj” este cel de-al doilea eveniment dedicat artei cinematografice din Cluj-Napoca, atât ca și durată și număr de proiecții, cât și ca anvergură.

Comedy Cluj, organizat de Fundația Europeană Pentru Cultură Urbană, este considerat a fi cel mai mare festival tematic din Europa dedicat filmelor de comedie. Prima ediție a festivalului filmului de comedie de la Cluj-Napoca a avut loc în anul 2009.

Festivalul este împărțit în mai multe secțiuni precum: Competiție, Scurtmetraje, Scurtmetraje studențești, Comedy Panorama, Comedy-Drama around the world, Docu-Comedy, Focus cinema, Focus actori și Focus regizori. În afara acestora, la fel ca și în cazul TIFF, în cadrul festivalului au loc și alte evenimente precum: ateliere de creație, ateliere de restaurare de film, lectură de epigrame, workshop-uri, conferințe, teatru stradal și party-uri.

Cea de-a 6-a ediţie a Festivalului de film Comedy Cluj va avea loc în luna octombrie.

Festivalul Internaţional de Scurtmetraje (Cluj Shorts)

Cluj Shorts este unul dintre cele mai noi festivaluri cinematografice tematice din Cluj-Napoca. Proiectul cinematografic clujean este dedicatat scurtmetrajelor.

Festivalul Internaţional de Scurtmetraje este organizat de Asociaţia Persona, „un ONG care promovează valorile culturale în rândul populației și încurajează participarea acestora la activitați cultural–artistice”, conform descrierii apărute pe pagina de Facebook a festivalului.

Prima ediție a festivalului de filme scurte a avut loc în anul 2013 și de atunci acesta este organizat, în Cluj-Napoca, în fiecare primăvară.

Cluj Shorts include proiecții de filme, workshop-uri, masterclass-uri, expoziții, conferințe și dezbateri publice pe teme cinematografice, dar și pe alte teme culturale.

Anul acesta, cea de-a treia ediție a festivalului de film Cluj Shorts a avut loc în perioada 23-29 Martie.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *