logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Casa Călăului

Despre Clujul medieval există o mulțime de legende. Unele au la bază un adevăr alterat, altele sunt doar invenții care adaugă puțină magie trecutului. Despre Casa Călăului s-au spus multe. Bineînțeles, după cum îți poți da seama din nume, toate legendele care înconjoară această clădire au un călău în poveste. Casa se afla pe actuala stradă Avram Iancu (atunci ulița Turzii Dinafară), însă în 2002 a fost distrusă de un incendiu, iar ulterior aceasta a fost demolată. Tot ce a rămas din ea sunt legendele pe care urmează să ți le împărtășesc.

Călăii Clujului

O variantă a legendei spune că aici locuiau călăii Clujului, cei care executau prizonierii condamnați la moarte. Casa se afla, atunci, lipită de zidul cetății, însă în partea din exterior. Pentru unii, acest fapt întărește legenda călăului, având în vedere că cei care aveau această meserie nu erau prea agreați de restul cetățenilor și pentru că această meserie era considerată una „necurată”. Pentru alții, legenda este demontată de poziționarea în exteriorul cetății, pentru că, zic ei, un călău nu poate locui în afara zidurilor cetății.

Călăul retras la Cluj

O altă legendă spune că în această casă din secolul al XVI-lea s-ar fi mutat un fost călău străin, care, odată ce s-a retras, s-a simțit copleșit de acțiunile pe care le-a făcut în timpul „carierei” sale și care și-ar fi dedicat restul vieții pentru a face bine. Acesta ar fi locuit în exteriorul cetății tocmai datorită fostei sale meserii.

Casă blestemată

Tot despre această casă se spune că este una blestemată, datorită unei combinații de legende (cele menționate anterior) și o serie de incendii care au mistuit clădirea în mai multe ocazii. Aceste incendii ar fi fost provocate de blesteme aruncate de sufletele celor decapitați de călăii care locuiau în acea casă.

Cu toate acestea, istoricii au o părere total diferită despre modul în care a fost folosită clădirea cunoscută de clujeni sub numele de Casa Călăului. Aceasta a fost construită, de fapt, în secolul al XVIII-lea și și-a primit numele datorită faptului că, în acea zonă locuiau oamenii cu venituri mici, care aveau, câteodată, și astfel de meserii. Totuși, această casă se pare că a aparținut unui dogar, iar că acolo a funcționat, ulterior, și un han.

Descoperă și legenda Pădurii Hoia-Baciu sau cea a Tunelurilor de sub Cluj. Întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 16 martie, pentru o nouă legendă. 

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *