logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Zece muzee din județul Cluj participă la Noaptea Europeană a Muzeelor

În fiecare an, în data de 21 mai majoritatea orașelor europene, printre care se numără și Cluj-Napoca, sărbătoresc „Noaptea Europeană a Muzeelor”. În cadrul evenimentului cultural, ajuns deja la cea de-a XII-a ediție, cei interesați pot vizita în mod gratuit colecțiile permanente și temporare ale instituțiilor culturale participante și pot participa la numeroase evenimente organizate cu această ocazie.

Noaptea Muzeelor a fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor și este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional. În România evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membru în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor — Network of European Museum.

În județul Cluj, 10 muzee își deschid porțile pentru vizitator în noaptea de 21 mai, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, oferindu-le ocazia acestora să viziteze gratuit colecțiile lor, dar și să participe la evenimentele dedicate acestui eveniment, conform Noapteamuzeelor.ro. Este vorba despre: Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai (UBB), Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul de Mineralogie UBB, Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB Cluj, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Colecția de Istorie a Farmaciei, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga”, Muzeul Municipal Dej, Muzeul de Istorie Turda.

Programul muzeelor participante la Noaptea Europeană a Muzeelor

Muzeul de Istorie UBB Cluj

Muzeul de Istorie UBB Cluj a pregătit vizitatorilor expoziția „Scriitorul din umbră. Universitari clujeni și literatura”. Este vorba de o mini-expoziție care prezintă 6 personalități ale vieții academice clujene, cunoscute mai ales ca profesori şi reprezentanți importanți ai unor domenii sau discipline științifice (medicină, drept, biblioteconomie, etc.)

Program: 19.00 – 24.00

Adresa: str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, Cluj

Muzeul de Mineralogie UBB Cluj

Muzeul de Mineralogie UBB Cluj îi așteaptă pe vizitatori cu expoziția „Meteoriții – călători din spațiu”, ce cuprinde cea mai mare colecție de meteoriți din țara noastră. Termenul de „meteor” provine din limba greacă şi înseamnă „fenomen petrecut pe cer”. În particular, se referă la fenomenul luminos provocat de aprinderea materiei cosmice datorita frecării cu atmosfera terestră. Dacă în urma arderii mai rămâne material, acesta cade pe Pământ şi este denumit „meteorit”.

Program: 19.00-00.00

Adresa: Str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter, Cluj Napoca

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie UBB Cluj

Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al UBB Cluj a pregătit vizitatorilor expoziția „O noapte în compania animalelor preistorice”. În cadrul acestui eveniment vizitatorii vor putea pătrunde în lumea dispărută demult a animalelor preistorice ce au populat cândva teritoriul țării noastre: mamutul cu blană, rinocerul cu blană, ursul de peșteră, cerbul gigant.

Program: 19.00 – 24.00

Adresa: Str. M. Kogălniceanu nr. 1, parter, Cluj Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Pentru ediția din 2016 a acestui eveniment european, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a pregătit programul „O noapte la Palat”. Aceasta își propune să prezinte o suită de evenimente culturale, asociate palatului baroc în care muzeul funcționează, Palatul Bánffy fiind cel mai reprezentativ edificiu laic baroc al orașului şi unul de referință pentru arhitectura secolului al XVIII-lea din Transilvania. Programul special al nopții muzeelor pune în valoare creații de excepție ale artei moderne şi contemporane.

Program: 20.00 – 01.00

Adresa: Piața Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca

Muzeul Farmaciei

În cadrul Nopții Muzeelor, la Colecția de Istorie a Farmaciei se poate vizita expoziția temporară „Harry Potter și adevărata istorie a farmaciei”. Aceasta cuprinde două vitrine la intrarea în muzeu și un traseu tematic în expoziția de bază. Pentru a descoperi lumea magiei, vizitatorii sunt îndemnați să caute obiectele marcate cu fulgerul magicianului Harry.

Laboratorul vechii farmacii, amenajat la subsol, nu va putea fi vizitat.

Program: 19.00-24.00

Adresa: Piața Unirii, nr. 28, Cluj-Napoca

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Cei care vor trece pragul Muzeului de Istorie în seara de 21 mai, vor avea ocazia să viziteze expoziția temporară 3D „Roma – Sarmizegetusa Turn ON THE HISTORY”. În plus, pentru copii, dar şi pentru părinți va fi organizat sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 10.00-17.00, un atelier liber în cadrul proiectului de pedagogie muzeală „Cu Pietricel ne jucăm şi preistorie învățăm”.

Program: 19.00 -24.00

Adresa: Str. C. Daicoviciu, nr. 2, Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a pregătit vizitatorilor câteva expoziții, care se alătură expoziției permanente, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor. Este vorba despre expoziția tactilă „Atinge și înțelege – mesajul tactil al obiectelor țărănești tradiționale”, destinată în primul rând vizitatorilor cu deficiențe de vedere, dar și vizitatorilor obișnuiți; Expoziția temporara „Zestre bănățeană”, ce prezintă costume tradiționale, podoabe și fotografii vechi din Banat, din colecția etnografică Marius Matei; Expoziția permanentă „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII–XX” și Festivalul National de Ceramica Contemporana CAOLIN 2016.

Program: 13.00 – 01.00

Adresa: str. Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca

Muzeul Memorial „Octavian Goga”

Noaptea Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga” va fi marcată în acest an de împlinirea a 135 ani de la nașterea poetului Octavian Goga, toate evenimentele acestei ediții fiind dedicate aniversării. În plus, de la ora 19.00, aici va avea loc și un spectacol susținut de către experți și cursanți ai Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj.

Program: 19.00 – 24.00

Adresa: Ciucea, jud. Cluj, str. Principala nr. 4

Muzeul Municipal Dej

Locuitorii din Dej care doresc să participe la Noaptea Muzeelor vor avea ocazia să viziteze expoziția „Comemorând Marele Război. 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial (1916-2016)”, deschisă la Muzeul Municipal. Expoziția cuprinde mărturii referitoare la Primul Război Mondial încercându-se o reconstituire a multiplelor fațete ale unui eveniment cu un impact major asupra societății românești. Tot aici va avea loc și un „Concert de fanfară”, în cadrul căruia vor fi interpretate marșuri militare, muzică de promenadă și melodii îndrăgite din repertoriu internațional și prezentarea scenetei folclorice: ,,Ceasu’ bun și ceasu’ rău în credința populară de pe Valea Sălătrucului”.

Program: 18.00 – 24.00

Adresa: str. 1 Mai, nr. 3, loc. Dej

Muzeul de Istorie Turda

În premieră, anul acesta în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, Muzeul de Istorie Turda, în parteneriat cu Caravana Filmului Romanesc, își propune, prin proiecția filmului artistic „O poveste de dragoste” (Lindenfeld, 2014), să aducă în prim plan arta cinematografică românească, să omagieze marii cineaști români și să valorifice patrimoniul National de film. De asemenea, începând cu orele 17:00 până târziu în noapte, va fi deschisă pentru vizitare expoziția permanentă a muzeului precum și expoziția temporara de artă „Sub semnul lui 7”, ar artistei Cristina Oprea.

Program: 17.00- 01.00

Adresa: str. B. P. Hașdeu, Nr. 2, loc. Turda

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.