logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Cluj-Napoca printr-o expoziție de cămăși tradiționale

Începând din 2013, în fiecare an pe data de 24 iunie, de Sânziene, este sărbătorită Ziua Universală a Iei, o piesă vestimentară importantă a portului tradițional românesc femeiesc. La Cluj-Napoca, acest simbol național este omagiat printr-o expoziție dedicată iei.

Astfel, iubitorii portului românesc din Cluj sunt invitați vineri, 24 iunie, cu ocazia Zilei Universale a Iei, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, ora 13:00, pentru a participa la vernisajul expoziției „Original și revival. Cămașa tradițională de altădată și ipostazele sale contemporane”, care abordează, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port și problema cultivării tradiției în costum prin replici și piese de inspirație tradițională. Pe lângă cămășile originale, de mare vechime, din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, publicul vizitator va avea ocazia să vizioneze pentru prima oară și o selecție de cămăși femeiești realizate în prezent, de către persoane provenind din medii profesionale foarte diferite, având însă ca numitor comun pasiunea pentru ie, curiozitatea și tenacitatea în lucru.

În ultimii ani, remarcăm o revitalizare a acestei piese de vestimentație în noi ipostaze, grupurile „de acțiune” formate pe rețelele de socializare, șezătorile organizate în diferitele orașe ale țării întrunesc mii de persoane interesate, pasionate de frumos, de trecut, multe dintre ele confecționându-și propriile ii”, transmit reprezentanții Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Piesele expuse oferă vizitatorilor o incursiune în timp și spațiu și, în același timp, o experiență estetică memorabilă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 iunie-17 iulie 2016, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.

Ia, o piesă importantă a portului tradițional românesc femeiesc

În cadrul portului tradițional românesc femeiesc, cămașa a constituit întotdeauna piesa principală.

Ia a păstrat de-a lungul unei perioade lungi elemente arhaice (elemente de croi, tehnici de decorare, ornamentică). De asemenea, această pisă vestimentară tradițională a marcat apartenența comunitară printr-o unitate structurală și decorativă clară în cadrul diferitelor zone etnografice; a evidențiat în cel mai înalt grad (prin calitatea materialelor și a execuției) statutul social-economic și personalitatea purtătoarei.

Numită local ie, cămeșe, spăcel sau ciupag, ea a intrat în conștiința publică cu prima denominație, devenită generică.

Ideea stabilirii unei Zi Universale a Iei aparține comunității de pe Facebook „La Blouse Roumanie”. Aceasta a ales data de 24 iunie, în anul 2013, fiind ghidate de tradițiile maramureșene pentru sărbătoarea Sânzienelor, despre care se spune că purtau ii. De atunci, anual în această zi este sunt sărbătorite atât Sânzienele, cât și Ia românească.

În această zi, comunitatea „La Blouse Roumanie” îndeamnă româncele de pretutindeni să îmbrace ia și să o poarte cu drag, apoi să își facă o poză cu ia și să o distribuie pe profilul lor de Facebook,  devenind astfel ambasadoarele cămeșii tradiționale românești.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.