Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
2 sfaturi utile pentru fotografii reușite
2 sfaturi utile pentru fotografii reușite

2 sfaturi utile pentru fotografii reușite

„Cea mai bună camera este cea pe care o poți avea mereu la tine”

 

Pentru a putea realiza fotografii reușite, este necesar să înțelegem câteva aspecte de bază și totodată în ce constau acestea. Astfel că, unul dintre acestea se referă la compoziție și ce înseamnă aceasta în cadrul unei fotografii. Cu alte cuvinte, compoziția se referă la multitudinea de elemente dintr-o scenă, aranjată într-un cadru. Așadar, aceste sfaturi de compoziție sunt folosite de mii de ani și pot ajută la crearea unor compoziții mai atractive. Un alt aspect vizează lumina, astfel că ar fi ideal să îi fie acordată o atenție sporită, fiindcă o lumină de calitate va face diferența între o fotografie reușită și una mai puțin reușită.

Odată ce ajungi să înțelegi aceste aspecte, îți vei da seama că este necesar să fie respectate sau chiar inovate, încălcate sau mai bine spus, „învață regulile ca un profesionist, pentru ca mai apoi să le poți încălca ca un artist!”

 

1. Regulile de compoziție

Regula treimilor

Probabil, cel mai cunoscut principiu al compoziției fotografice este regula treimilor. Aceasta regulă stă la baza celor mai proporționate și totodată mai echilibrate fotografii. Principiul de bază este de a-ți imagina cadrul împărțit în trei părți atât pe verticală cât și pe orizontală, astfel încât să se obțină nouă dreptunghiuri. Practic, aceasta presupune ca atunci când realizezi o fotografie să încerci să plasezi centrul de interes al subiectului tău, la intersecția celor patru linii de pe ecran, pentru o încadrare mai bună. De asemenea este de punctat și faptul că ochiul uman citește în Z, și astfel este cel mai simplu de a scoate anumite aspecte în evidență într-o fotografie.

19 (regula trimilor_articolul2)

Liniile conducătoare/directoare

Liniile conducătoare conduc privitorul printr-o călătorie în imagine și scot în evidență elementele importante prin plasarea subiectului de-a lungul liniilor care pot forma cadrul fotografiei. Aceste linii indică subiectul și conduc privirea ochiului înspre subiectul fotografiei. De asemenea nu este necesar ca liniile de conducătoare să fie neapărat drepte, acestea pot fi și curbate, întrerupte sau frânte.

2 sfaturi utile pentru fotografii reușite

Regula simetrică

Simetria elementelor în conceperea unei fotografii joacă un rol important și poate să ajute la obținerea unei fotografii echilibrate. Practic o compoziție simetrică va stabiliza volumele și în același timp va da senzația de armonie, iar spectatorul nu se va pierde când va privi fotografia. Astfel, plasarea subiectului pe mijloc, va atrage atenția privitorului către un element central al imaginii. Impactul vizual va fi creat cu ușurință dacă se va folosi această regulă a simetriei.

2 sfaturi utile pentru fotografii reușite2

2. Lumina

Aceasta reprezintă o componentă importantă când vine vorba de realizarea unei fotografii reușite. Direcția și intensitatea sursei de lumină pot avea un impact important asupra calității unei imagini. Cea mai comună lumină este lumina puternică. Aceasta poate fi identificată atunci când soarele este la ora doisprezece, fiindcă este cea mai puternică lumină de pe parcursul unei zile. Datorită faptului că lumina solară este de o intensitate puternică, aceasta nu este recomandată pentru fotografiile de tip portret, existând riscul supraexpunerii. De asemenea, un alt tip de lumină este cea caldă, precum este cea de apus, care creează o difuzie asupra pământului. Practic orice este atins de aceasta, beneficiază de un efect feeric. În cazul luminii de tip blue hour, aceasta se recomandă a fi valorificată când vine vorba de fotografiile de tip portret.

2 sfaturi utile pentru fotografii reușite4

Astfel, dacă v-au plăcut aceste recomandări cu ajutorul cărora puteți realiza niște fotografii reușite și pentru a vă inspira mai mult în sensul acesta, în cele ce urmează vă vom recomanda cu încredere câteva conturi de instagram pe care le puteți urmări pentru mai multe sfaturi utile: @maximilianpeev @eclectic_ports @street.grammers @mariobroehl

 

Cover - Aerial view of computer laptop on wooden table photography hobby concept

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *