logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre ceai

set-chinezesc-de-ceai

Ceaiul, băutură a conversației, a socializării, a relaxării, a energiei – și lista ar putea continua – are o vechime de peste 5.000 de ani. De-a lungul istoriei s-a schimbat și el odată cu vremurile, astfel că în zilele noastre asociem foarte mult ideea de ceai cu acele pliculețe din comerț sau cu băutură tip „ice tea”. Cu toate că imaginea ceaiului a fost „stricată” de consumerismul exagerat, această licoare își păstrează aerul nobil.

Iată câteva curiozități interesante despre ceai:

1. Despre ceai se spune că a fost descoperit accidental de împăratul chinez Shen Nung. Acesta, din greșeală a turnat apă fierbinte peste frunze și așa a rezultat băutura pe care astăzi cu toții o cunoaștem sub numele de ceai.

2. În Europa, ceaiul a ajuns abia în anul 1608. Olandezii au fost primii europeni care au băut ceai, prețioasele lăzi cu ceai ajungând pe apă, din China, singurul loc din lume unde se cultiva această plantă. În Anglia, ceaiul a ajuns în anul 1650, în Franța a ajuns în anul 1636, iar în Rusia, după anul 1638.

3. Ceaiul la plic pe care îl cunoaștem foarte bine a apărut în SUA în anul 1904, iar ceaiul instant, sub formă de granule a apărut în anul 1940.

4. Ceaiul este cea mai veche băutură răcoritoare din lume.

5. Statisticile arată că în fiecare an, la nivel mondial, se produc 43 de tone de ceai. În acest context, este interesant de știut că o plantă de ceai produce aproximativ 3.000 de frunze pe an și că există aproximativ 1.500 de tipuri de ceai.

6. În Japonia, Casa Ceaiului este considerate Casa Păcii. Din acest motiv, la intrare în Casa Ceaiului, samuraii își lăsau sabia afară.

7. Datorită antioxidanților pe care îi conține, ceaiul este considerat și medicament, nu doar băutură răcoritoare, relaxantă. Ceaiul previne apariția bolilor cardiovasculare, a mai multor tipuri de cancer și previne instalarea osteoporozei. De asemenea, ceaiul verde întărește sistemul imunitar.

8. Viitorul nu se poate citi doar în cafea, ci și în ceai, acest obicei fiind foarte întâlnit în Asia.

9. Cel mai scump ceai din lume costă 3.000 dolari/kilogram și este întâlnit, bineînțeles, în China.

10. Ceaiul nu conține calorii. Caloriile din această băutură provin din adaosul de zahăr, lapte sau alte ingrediente.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *