logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Calorii și cafeină în varietăți de ceai

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Însă cu atâtea specialități de ceai câte sunt pe piață, e greu să ții socoteala caloriilor și consumului de calorii. Îți sar în ajutor și în cele ce urmează am să îți enumăr câteva dintre ceaiurile cele mai consumate, împreună cu numărul de calorii și cantitatea de cafeină conținută.

Ceai negru

ceai-negru_54963739

Sursă foto:© Andrii Kucher

75 procente din consumul total de ceai e compus din consumul de ceai negru. Acesta este cel mai amărui dintre ceaiuri și este făcut din frunzele plantei de ceai Camellia sinensis, care sunt oxidate și uscate, iar apoi zdrobite. Ceaiul negru este bogat în antioxidanți care au fost conectați cu coborârea nivelului de colesterol din sânge. O cană de ceai negru conține 40 mg de cafeină și are un gust ușor amărui. Dacă îl consumi de unul singur vei avea un aport nesemnificativ de calorii (2) însă în funcție de ce adaugi în el (miere, zahăr sau lapte) poți avea un aport de aproximativ 55 calorii.

Ceai verde

ceai-verde_52152076

Sursă foto:  © Grafvision

Efectele revitalizante ale ceaiului verde sunt cunoscute la nivel mondial. Făcut tot din frunzele plantei Camellia sinensis, însă mai puțin oxidate decât pentru ceaiul negru, ceaiul verde conține cam 25 mg de cafeină per cană. Antioxidanții din ceaiul verde sunt responsabili pentru scăderea riscului de accidente cardiovasculare. În cea mai pură formă, ceaiul verde nu conține nicio calorie, fiind totodată o sursă foarte bună de hidratare. Astfel că trebuie să știi câte calorii conțin îndulcitorii pe care îi preferi (zahăr, miere, stevie).

Ceai Oolong

ceai-oolong_32386442

Sursă foto: © Vanillaechoes

Procesul de pregătire al frunzelor de ceai Camellia sinensis pentru ceaiul Oolong e asemănător ceaiului negru, însă timpul de oxidare este mai scurt, ceea ce provoacă un gust mai potent. O cană de ceai Oolong are 30 mg de cafeină și, asemănător celui verde, nu conține calorii. Mai mult, ceaiul Oolong s-a dovedit a fi benefic pentru scăderea în greutate, datorită faptului că promovează arderile de grăsimi din organism. Ai grijă doar la îndulcitorii pe care îi folosești.

Ceai alb

ceai-alb_9389070

Sursă foto: © Poolkaks

Și această varietate de ceai este preparată tot din frunzele plantei de ceai Camellia sinensis. Spre deosebire de celelalte, aici frunzele sunt uscate și atât, nu se încurajează oxidarea frunzelor. Are cantitatea cea mai mică de cafeină dintre ceaiuri, 15 mg/cană. Acest tip de ceai aduce un aport mai mare de antioxidanți și nutrienți când frunzele sunt libere și ceaiul se prepară prin infuzie directă, nu din pliculeț unde frunzele sunt mai procesate. Aportul de antioxidanți din acest tip de ceai este și el unul destul de important și este legat de scăderea colesterolului și îmbunătățirea toleranței la glucoză. Ca și „frații” lui, ceaiurile verde sau Oolong, nici ceaiul alb nu conține calorii, însă caloriile consumate depind de îndulcitorii pe care îi adaugi.

Ceai de plante

ceai-de-plante_57081636

Sursă foto:© Olena Rudo

Teoretic, dacă băutura nu conține o infuzie din frunze de plante de ceai, nu poate fi numită ceai, ci infuzie de plante. Practic însă, este foarte obișnuit să numim toate băuturile provenite din infuzii, ceaiuri. Datorită faptului că nu conțin frunze de Camellia sinensis, aceste ceaiuri nu conțin cafeină, însă îți pot aduce un aport de calorii diferit, în funcție de tipul de plante și de îndulcitori folosiți. Totuși, ai grijă ce fel de plante se regăsesc în plicul tău de ceai, unele ceaiuri „de slăbit” conțin plante cu efecte laxative destul de periculoase.

Ceai de fructe

ceai-de-fructe_54815952

Sursă foto: © Olena Rudo

Asemeni ceaiurilor de plante, nici acestea nu se numesc în mod teoretic ceai. În funcție de mixul de fructe ales, acestea pot avea un aport mai mic sau mai mare de calorii, însă nu conține cafeină în mod normal. Totodată, zahărul, mierea sau laptele adăugate în ceai pot contribui la numărul de calorii ingerat.

Chai

chai-tea_63636590

Sursă foto: © Julijadm

Specialitatea indiană de ceai este de fapt o varietate a ceaiului negru, amestecat cu diferite condimente și lapte. Acesta se consumă de cele mai multe ori sub formă de latte și poate conține până la 200 calorii. Cantitatea de cafeină din chai diferă în funcție de cantitatea de ceai negru pe care o conține.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *