logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Istoria capucinoului

Toată lumea știe despre capucino (sau în italiană „cappuccino”) că este o băutură preparată din cafea. Mai exact, este preparată dintr-o cafea espresso și spumă de lapte, uneori alături de frișcă, rom, scorțișoară sau cacao. Însă, câtă lume știe de unde vine numele acestei băuturi atât de populare sau care este povestea acesteia? Pentru că mulți dintre noi obișnuim să consumăm capucinoul dimineața, îți propun să aflăm împreună care este povestea acestuia.

Etimologia numelui

Originea băuturii, și implicit a numelui acesteia, este din Italia, unde „cappuccio” înseamnă glugă. Diminutivul cuvântului, tradus ca „glugă mică” sau „gluguță”, este „cappuccino”. Cuvântul italian vine, la rândul lui din latinescul „Caputium”. Acest „Caputium” a fost împrumutat și adaptat și în germană, unde a apărut cuvântul „kapuziner”. Acest cuvânt a apărut în secolul XVIII, fiind descris ca o băutură cu cafea, gălbenuș de ou și frișcă, apărută în cafenelele din Austria.

De unde a apărut numele băuturii însă, e o altă poveste. Preparatul din cafea a fost numit așa datorită faptului că are o culoare maronie (rezultată din amestecul de cafea și lapte), asemănătoare robelor preoților din ordinul capucinilor. Ei aveau robe maronii, cu o glugă conică, care, de altfel, le-a dat și numele. Veșmintele acestora erau specifice lor, motiv pentru care au fost porecliți „capucini” (care poartă glugă). Aceștia au ales robele maronii pentru a se diferenția de preoții din alte ordine, precum cei franciscani, benedictini sau augustinieni. Datorită asocierii dintre ordinul capucinilor și culoarea maro a robelor acestora, în secolul XVII, numele a început să fie asociat și nuanței de maro purtată de aceștia. În final, numele băuturii „cappuccino” a apărut ca urmare a asemănării culorii cafelei cu maroul capucin, purtat de preoții din acest ordin.

Istoria capucinoului

Cafeaua a ajuns în Europa pe filieră turcească. Europenii au început să adauge lapte în cafea încă din secolul al XVII-lea și era chiar recomandată această practică. Tot în această perioadă, au început să apară băuturi precursoare ale cafelei irlandeze de azi. Acestea conțineau băuturi alcoolice, cafea și frișcă și au originat în Viena. Din Austria provine și băutura numită kapuziner, apărută în secolul al XVIII-lea, însă originea capucinoului este considerată a fi italiană. Mai mult, capucinoul așa cum îl cunoaștem noi în ziua de azi, a fost inventat odată cu apariția espresoarelor de cafea, la începutul secolului XX. În anii 30 apare prima mențiune în italiană a capucinoului, dar și primele fotografii ale acestei băuturi, indicând că aceasta seamănă foarte bine cu kapuziner. Varianta vieneză era, de fapt, o cafea acoperită cu frișcă și scorțișoară sau cacao. Reinventarea capucinoului, așa cum acesta este cunoscut în ziua de azi s-a făcut după ce espresoarele de cafea au început să fie utilizate mai des, prin anii ’50, și când aparatele de cafea (patentate în 1901) au început să aibă și funcția de încălzire a laptelui. Drept urmare, capucinoul italian a devenit popular, iar cele două băuturi similare (capucino și kapuziner) au început să fie vândute separat una de cealaltă, ca specialități diferite de cafea.

Capucinoul în zilele noastre

Azi, capucinoul este una dintre cele mai apreciate specialități din cafea, având însă un număr destul de ridicat de calorii. Majoritatea cafenelelor care servesc această specialitate, aleg să o decoreze cu „latte art”, adică picturi din spumă de lapte și cafea. Capucinoul este apreciat mai cu seamă în Europa, America de Nord și Australia.

Tu consumi capucino dimineața?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *