Nutriția și alimentația sunt două subiecte inepuizabile. Toată lumea discută despre diete, alimente care îngrașă, alimente care nu îngrașă, ce este bine și ce nu este bine să mâncăm dimineața, la prânz și seara. S-au realizat numeroase studii, s-au scris nenumărate cărți – unele serioase, documentate cu adevărat, iar altele scrise doar ca să fie vândute. Cu toate acestea, încă mai există mituri legate de o alimentație corectă.
Iată câteva mituri care sunt spulberate de nutriționiști:
Fără mâncare după ora 18
Să nu mai mănânci nimic după ora 6.00 seara – acesta este un mit. Nutriționiștii spun că este bine să nu mai mănânci nimic cu 3-4 ore înainte de culcare. Așadar, dacă vă culcați la ora 22.00, într-adevăr este corect să nu mai mâncați nimic după ora 18.00, dar dacă ora obișnuită de culcare este 23.00 sau 00.00 atunci este inutil să încetați să mai mâncați la ora 18.00.
Sucul de fructe
Poți bea oricât suc de fructe vrei – acesta este un mit. Este recomandat să nu se depășească 300 ml de suc de fructe într-o zi.
Sushi
Sushi nu îngrașă – acesta este un mit. Multe persoane spun că pot să mănânce sushi cât vor pentru că nu îngrașă, carnea de pește fiind slabă. Este total fals acest lucru pentru că aceasta poate conține un număr ridicat de calorii și proteine, la fel și sosul de soia. Soia este unul dintre alimentele foarte bogate în proteine vegetale.
Micul dejun
La micul dejun poți să mănânci orice și oricât – acesta este un mit. Potrivit nutriționiștilor, micul dejun trebuie să fie o masă consistentă, cea mai bogată din zi, dar trebuie mâncate doar alimente care conțin proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre.
Legume și fructe
Fructele sunt la fel de sănătoase ca și legumele – acesta este un mit. Studiile au dovedit că legumele sunt mai sănătoase decât fructele. Tocmai din acest motiv, nutriționiștii recomandă patru porții de legume într-o zi și o singură porție de fructe.
Zahăr alb vs. Zahăr brun
Zahărul brun are mai puține calorii decât zahărul alb – acesta este un mit. Atât zahărul alb cât și zahărul brun sunt la fel, au aceeași valoare calorică, singura diferență dintre ele fiind melasa, o substanță care dispare odată cu rafinarea zahărului. Cu cât zahărul este mai rafinat, cu atât dispare mai multă melasă. Zahărul brun este mai puțin procesat, de unde rezultă culoarea sa brună.
Fructele la desert
Fructele sunt cel mai bun desert – acesta este un mit. Ideal este ca fructele să nu fie mâncate imediat după o masă principală, ci ca gustare între mese.