Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Somnul dă indicații despre starea de sănătate

Somnul este o parte esențială bunei funcționări a organismului nostru. În timpul somnului corpul se regenerază, iar mintea se odihnește. Atunci când suntem bolnavi, corpul nostru ne dă indicații despre cauze, iar acest proces nu se oprește nici în timpul somnului. Iată ce îți comunică organismul în timpul somnului.

Dormitul pe spate

Atunci când dormi pe spate, există o serie de schimbări pe care corpul trebuie să le facă pentru a se adapta poziției. Aceste schimbări sunt perfect normale, însă în numite cazuri pot să interfereze cu respirația. Dacă ai probleme în dormitul pe spate sau nu poți să dormi în poziția asta prea mult timp, este posibil să ai Sindromul Rezistenței Căilor Respiratorii Superioare (UARS). În timpul somnului mușchii gâtului se relaxează, reducând diametrul căilor respiratorii. Când o persoană are UARS, căile respiratorii sunt reduse mai mult și apar dificultăți în respirație. Persoanele cu o structură facială îngustă sunt mai predispuse la UARS.

Mișcarea în timpul somnului

Toată lumea se mișcă în timpul somnului, schimbându-și poziția de dormit, involuntar. Totuși, dacă în timpul somnului dai din mâini și picioare prea mult, sau îți lovești involuntar partenerul de somn, este posibil să ai o tulburare periodică a mișcării membrelor (PLMD). Această tulburare se manifestă printr-un somn agitat și neodihnitor. Alte simptome sunt dificultatea de a adormi și de a avea un somn neîntrerupt sau stare de somnolență excesivă în timpul zilei.

Sforăitul

Probabil cei din casă ți-au spus că sforăi, iar acest lucru este neplăcut pentru că îi deranjează pe ceilalți iar tu nu ești conștient că îl faci și nu poți să îți schimbi comportamentul. Însă sforăitul nu este doar o neplăcere pentru cei din jur. Acesta e cauzat de vibratul căilor respiratorii atunci când acestea sunt obstrucționate. Mai multe studii au dezvăluit că există o legătură puternică între sforăitul foarte tare și riscul de a face un infarct sau un atac cerebral.

Reglarea temperaturii în timpul somnului

Există momente în care, atunci când te pui la somn îți e rece, dar pe parcursul nopții ți se face foarte cald. Dacă nu există un factor extern care să cauzeze această problemă, ea vine din diferite cauze interne. Pentru femei, acest simptom poate indica perimenopauza, sau perioada de înainte de menopauză. Această schimbare implică fluctuații hormonale care pot avea efect și în reglarea temperaturii corporale. O altă problemă de sănătate asociată cu aceste simptome este Sindromul Raynaud (responsabil pentru o circulație periferică extrem de proastă).

Somnul întrerupt

Și aici, pot exista factori externi care să provoace trezirea din somn (zgomot, mișcare în casă etc.) însă atunci când niciun factor exterior nu este prezent, este posibil să se întâmple ceva în interior. Cea mai comună cauză a somnului întrerupt este urinarea nocturnă. Aceasta poate fi cauzată de diferite boli, slăbirea prostatei la bărbați, sau o sensibilitate ridicată a vezicii la femeile ce au născut. Alte cauze pot fi PLMD sau sforăitul.

Durere de cap, dimineața

Când te trezești, ar trebui să fii perfect odihnit și gata să înfrunți o nouă zi de activități. Dacă te trezești cu o durere de cap, aceasta poate fi un semn că există tensiune în zona gâtului. Mai exact, fie ați dormit cu prea multe perne (și deci, capul era prea sus), fie obișnuiți să strângeți din dinți în timpul somnului.

Data viitoare când recunoști problemele de mai sus în timpul somnului, la tine sau la cineva apropiat, știi că acestea pot să îți indice probleme de sănătate. În cazul în care acestea sunt grave, trebuie să consulți un doctor și să urmezi un plan de tratament.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *