Județul Călăraşi este amplasat în zona de sud a Câmpiei Bărăgan, face parte din bazinul hidrografic al Dunării și este înconjurat de județele Giurgiu, Ilfov, Ialomița și Constanța, iar Dunărea oferă o graniță cu Bulgaria. Dacă treci prin județ, iată care sunt punctele turistice pe care nu trebuie să le ratezi. Iar dacă plănuiești să petreci câteva zile aici, află de pe Cazare.info unde poți sta în zonă.
Grădina Zoologică Călărași
Sursă foto: Adevărul
Ca mărime este a treia Grădină Zoologică din țară, însă este prima din România în care s-au născut pui de Tigru Siberian. Totodată este singurul parc zoo care deține specii precum ursul Grizzly de Alaska sau Struțul Emu. Pe lângă asta, acolo pot fi vizitate specii de animale precum leul, hipopotamul, tigrul, ursul, diferite specii de maimuțe, păsări, reptile și pești. Intrarea se face pe baza achitării unei mici taxe de admitere.
Ostroave pe Dunăre
Sursă foto: © Adrea
Amplasarea municipiului Călărași pe fluviul Dunăre și pe brațul Borcea al fluviului îi oferă un potențial turistic foarte mare. De altfel, aici există câteva plaje amenajate, precum Plaja Mare, amplasată vizavi de Parcul Central al orașului, Plaja Tineretului sau Plaja Automobiliștilor, pe care se poate ajunge doar cu mașina. Totodată există și un traseu cu vaporul peste Dunăre, până în staţiunea Silistra de pe malul Bulgăresc.
Biserica fostei Mănăstiri Negoiești
Sursă foto: © Daniel Caluian
Biserica a fost construită în secolul 17, fiind ctitorită de către Voievodul Matei Basarab și soția sa Elena. Aceasta biserică făcea parte dintr-un complex monahal, însă a fost lăsată în paragină. Lucrările de reabilitare au început abia prin anul 2010.
Balta Ialomiței
Sursă foto: Wikipedia
Situată pe teritoriul județelor Ialomița și Călărași, Balta Ialomița este paradisul pescarilor. Este înconjurată de brațul Borcea și brațul Ostrov al Dunării și în prezent, se aseamănă cu o insulă. Caiafele Moroiu, o mică porțiune din Balta Ialomiței a fost numită Rezervație naturală și este păstrată în regim natural, restul zonei fiind secată și folosită în scop agricol.
Muzeul Dunării de Jos
Sursă foto: CIMEC
A fost deschis în 1950 și este un muzeu arheologic. Colecția include peste 500 de artefacte din zonă, constând în picturi, sculpturi, obiecte de grafică și artă decorativă etc. Ulterior muzeul a luat și partea de exponate etnografice, care funcționează și în prezent în cadrul muzeului. Intrarea se face pe baza unei taxe de admitere.
Muzeul de arheologie al civilizaţiei Gumelnița
Sursă foto: Călător sau turist
Municipiul Oltenița din județul Călărași adăpostește Muzeul Civilizației Gumelnița. Civilizația în cauză este una preistorică, din epoca neolitică, așezată în zona de sud a României și Nordul Bulgariei. Muzeul a fost înființat în 1957 cu o donație formată dion 902 piese arheologice, în prezent având o colecție semnificativ mai mare de exponate. Pe lângă exponatele acestei civilizații, sunt expuse și obiecte ale altor civilizații așezate de-a lungul timpului în Câmpia Română.
Lacul Valea Roșie
Sursă foto: Vreausamerg.ro
Lacul este o zonă protejată de lege, datorită proprietăților sale terapeutice. Tot această proprietate a lacului este cea care îi dă și valoarea turistică. Apa sărată a lacului conține sulf și sodiu, iar nămolul sapropelic are la rândul lui proprietăți terapeutice. Pe de altă parte, lacul este și o zonă de agrement pentru iubitorii de pescuit, aici existând pești precum crapul românesc, carasul și fitofagi.
Ruinele Cetății Bizantine Vicina
Sursă foto: Panoramio
Ruinele cetății existente în localitatea Ostrov, pe insula Pacuiul lui Soare, aparțin singurei cetăți bizantine care ar fi rămas în picioare în Europa. A fost construită între anii 969 – 976. Se pare că cetatea a avut un rol vamal însă și rol de apărare și ar fi fost sediul flotei de război imperiale.
Sit arheologic de la Grădiștea – Călărași
Sursă foto: Călărași DJC
La doar câțiva kilometri de municipiul Călărași, poate fi observat un sit arheologic de origine getodacică în care au fost găsite multiple oseminte umane datând din acea perioadă. Situl se află în apropierea unui altuia, Gradiștea Coslogeni, care se pare că era o necropolă de incinerație.
Parcul municipal Călărași
Sursă foto: Wikipedia
Pe lângă faptul că parcul este amplasat pe faleza Dunării, este și gazda statui lui Burebista, primul rege dac ce a domnit pe teritoriile țării noastre. Tot aici este amplasată și o statuie a Regelui Carol I. Parcul și faleza Dunării este un loc ideal pentru o promenadă de seară.