Județul Constanța este situat în regiunea Dobrogea și are ca limite județele Călărași, Ialomița, Brăila și Tulcea, la sud este mărginit de granița cu Bulgaria și la Est are deschidere spre Marea Neagră. Cel mai sud-estic județ al țării noastre, cu reședința în orașul omonim, Constanța, are un potențial turistic extrem de larg. Desigur, este județul în care vedetă este Litoralul Mării Negre, vizitat de fiecare român cel puțin o dată. Însă județul are mai multe de oferit și alte atracții turistice. Te invit să le descoperi și să le vizitezi data viitoare când ajungi în județul Constanța, iar pentru o ședere plăcută poți căuta unități de cazare pe site-ul Cazare.info.
Litoralul Mării Negre
Sursă foto: © Aleksandar Todorovic
Probabil asta e cel mai vizitat obiectiv turistic din județ; zeci de mii de români își fac concediul anual în una dintre stațiunile de pe malul mării. Dacă vrei să faci turul stațiunilor, cel mai plăcut este să faci asta vara, având în vedere că unele dintre acestea sunt închise pe timp de iarnă. Trebuie să treci prin Costinești, să vezi epava Evangelia, navă care s-a scufundat în 1968. Dacă tot ajungi pe litoral nu uita să admiri cel puțin un răsărit de soare și să faci cel puțin o baie în apa mării.
Cheile Dobrogei
Sursă foto: © Sebastiangh
În zona nord-estică a județului poți descoperi Cheile Dobrogei, o zonă avifaunistică protejată de lege. Vegetația din zonă asigură hrană și condiții de cuibărit pentru păsări migratoare și pentru specii de păsări aflate pe lista celor protejate de lege. Printre aceste specii de păsări se numără pescărușul albastru, uliul cu picioare scurte sau gâsca cu piept roșu.
Techirghiol
Sursă foto: © Draghicich
Orașul Techirghiol este cunoscut pentru lacul omonim, ale cărui ape și nămol au proprietăți curative. Techirghiolul a fost transformat în stațiune balneoclimaterică de renume, iar Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol tratează afecțiuni precum alergiile, reumatismul sau altele. Nămolul de pe fundul lacului a devenit renumit în toată țara datorită proprietăților terapeutice. Lacul este de fapt un liman fluvio marin și se află în apropierea orașului Eforie.
Cetatea Histria
Sursă foto: © Ion Adrian Popa
Cetatea Histria este atestată ca fiind cea mai veche așezare de pe teritoriul actual al României. Construcția a fost realizată de greci, în jurul anului 650 înainte de Hristos. Ruinele cetății grecești au început să fie amenajate la începutul anilor 20 pentru conservarea acestora. Pe lângă vechile ziduri, turiștii mai pot vizita și Muzeul Cetății Histria, care adăpostește piese de arheologie greacă, romană și bizantină descoperite în cercetările de la Histria, dar și amfore, inscripții, vase ceramice, podoabe sau documente.
Biserica din Istria
Sursă foto: Black Sea
În apropiere de cetatea Histria, în comuna Istria din județ, creștinii au reușit să construiască o biserică unică, cu care au reușit să păcălească musulmanii bizantini din zonă. Creștinilor li s-a permis să își construiască o biserică, fiindu-le impusă condiția ca biserica lor să nu fie mai înaltă decât moscheile și geamiile musulmane. Creștinii au fost inventivi, astfel că au construit cea mai mare parte a bisericii în subteran. Astfel, este singurul lăcaș de cult ortodox fără turle și în care trebuie să cobori trepte ca să intri înăuntru.
Rezervația de dune marine Agigea
Sursă foto: © Korint
Rezervația se află în comuna Agigea din județul Constanța și este o arie protejată prin lege, datorită faptului că este singurul habitat de dune marine păstrat pe teritoriul litoralului românesc al Mării Negre. Aceste dune de nisip s-au format în urma nisipului adus de vânt din zona golfului marin din apropiere. Aceste dune de nisip adăpostesc specii de plante rare, specifice terenului nisipos.
Insula Ovidiu și Limanul Stiutghiol
Sursă foto: Turist de România
Aflată pe suprafața Limanului Stiutghiol, Insula Ovidiu este una calcaroasă și se întinde pe 2 ha. Lacul este introdus în circuitul turistic, unde este cunoscut și sub denumirea Lacul Mamaia și unde turiștii se pot bucura de activități precum skiul nautic sau yachting. Pe marginea vestică a lacului, dar și pe fundul acestuia, s-a descoperit existența unor izvoare cu apă dulce, care alimentează lacul.
Peştera Movile
Sursă foto: Worldwideromania.com
Această peșteră este unică în lume datorită ecosistemului format acolo, un ecosistem care nu depinde de lumina soarelui sau prezența oxigenului pentru a putea supraviețui. În peșteră au fost descoperite 33 specii noi de microorganisme și nevertebrate printre care 3 specii de scorpioni și un miriapod cu o lungime maximă de 10 cm a cărui mușcătură este veninoasă. Peștera este închisă cu o placă de beton pentru a proteja ecosistemul din interior de influențele de la suprafață și vizitarea acesteia este permisă doar speologilor, în grupuri de maxim 3 persoane și pentru maxim 2 ore.
Monumentul Tropaeum Traiani
Sursă foto: © Alvera
În localitatea Adamclisi din județul Constanța, romanii au construit în anii 105-106 un monument istoric în cinstea împăratului Traian, pentru a sărbători înfrângerea dacilor în anul 102. Acesta a fost reconstruit în anul 1977 deoarece se afla în ruine. Monumentul face parte dintr-un ansamblu care mai conține și apeducte, o necropolă, o bazilică, cetatea Tropaeum Traiani și altele.
Constanța
Sursă foto: © Radu Razvan Gheorghe
Nu în ultimul rând, te invit să vizitezi orașul reședință al județului, unul dintre cele mai importante orașe ale României din punct de vedere al economiei și educației. Potrivit recensământului din 2011, orașele Cluj-Napoca (jud. Cluj) și Constanța sunt orașele cu cel mai mare standard de viață din România. În interiorul orașului poți vizita multe, având în vedere influențele primite peste timp. Să nu ratezi însă Cazinoul (pe care dacă-l vizitezi iarna, poți avea parte de un spectacol adevărat), Farul Genovez, construit în anii 1300 de negustorii genovezi care poposeau aici, Delfinariul și Acvariul, dar nici moscheele și lăcașurile de cult sau muzeele de aici.