Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
județul covasna
județul covasna

10 cele mai frumoase locuri din județul Covasna

Județul Covasna, cu reședința de județ la Sfântu Gheorghe, este amplasat în regiunea de Centru a României, fiind înconjurat de județele Brașov, Harghita, Bacău, Vrancea și Buzău. Este unul dintre cele trei județe din subregiunea Ținutul Secuiesc (Covasna, Mureș și Harghita). Fiind amplasat în interiorul curburii Carpaților, județul Covasna are câteva peisaje montane superbe. Pe lângă asta, există o mână de locuri care merită vizitate în acest județ, însă pentru a putea face acest lucru, vei avea nevoie de cazare.

Stațiunea Covasna

statiunea covasna

Sursă foto: Radio România Internațional

Stațiunea balneoclimaterică Covasna este renumită pentru izvoarele minerale din zonă și pentru potența acestora de a ameliora afecțiunile cardiovasculare. Spitalul de Cardiologie este și el amplasat într-o zonă propice pentru tratamente pentru bolnavii cardiaci. Aerul din zonă poate avea un efect sedativ, datorită bioclimatului, ceea ce înseamnă că o sesiune de tratament sau spa în zonă te poate relaxa și odihni.

Balta Dracului

balta dracului

Sursă foto: La Taifas

Rămâi puțin în orașul Covasna, și vizitează Balta Dracului – singurul vulcan noroios din oraș. Denumit așa probabil datorită erupțiilor, acesta este îngrădit și amenajat cu grilaje pentru ca turiștii să îl poată admira în siguranță. Denumirea sa provine din secolul 18 când se credea că apa argiloasă face bulbuci datorită focului din iad. În prezent, vulcanii care au provocat acumularea de dioxid de carbon în subteran sunt inactivi, ceea ce înseamnă că nu există pericolul ca aceștia să erupă. Ultima erupție majoră se pare că a avut loc în 1984.

Castelul Kálnoky

castelul kalnoky

Sursă foto: Monumente istorice din România

Castelul se află în satul Miclășoara din județul Covasna și poartă numele contelui Kálnoky. Legenda spune că, în secolul XIII, regele Ungariei a fost salvat de un localnic pe nume Kálnoky, când, ieșit la vânat, acesta a fost atacat de un urs. În semn de mulțumire, regele l-a ridicat pe Kálnoky la rang nobiliar. Odată cu rangul, Kálnoky a primit în dar și moșia de la Miclășoara. În prezent castelul este închis pentru renovări, urmând să fie redeschis în primăvara lui 2016, pentru a fi introdus în circuitul turistic.

Valea Zânelor

Sursă foto: Panoramio

Zonă turistică de agrement, Valea Zânelor oferă nu doar un peisaj incredibil de frumos, ci și un monument tehnic unic în Europa. Pe scurt, monumentul e o metodă de a se folosi de gravitație pentru a înlocui vagoanele încărcate cu lemne cu cele goale care trebuiau încărcate. Acest sistem este numit de localnici „șiclău” și a fost construit în 1889. În prezent acesta nu mai funcționează însă poate fi vizitat și, mai mult, în zonă circulă o mocăniță (locomotivă cu aburi) pentru a plimba turiștii, atunci când există cerere.

Cetatea Ilenei Cosânzene

cetatea-ilenei-cosanzene-si-legenda-cocosului-care-doarme-o-data-la-7-ani-820

Sursă foto: Skytrip

Cetatea Ilenei Cosânzene se află în imediata apropiere a orașului Covasna și este cunoscută și sub numele de Cetatea Miske. Este o cetate plină de mister, datorită faptului că nu există foarte multe informații despre aceasta. Există însă, multe legende, printre care și cele care îi dau numele, având-o ca protagonistă pe Ileana Cosânzeana. O variantă a legendei spune că aici își ținea Ileana Cosânzeana ascunsă averea, păzită de un cocoș care dormea o singură dată în 7 ani. Astfel singurul moment în care se deschideau ușile cetății pentru a descoperi averea era atunci când cocoșul dormea și cel din apropierea cetății putea să intre. O altă variantă spune că averea era păzită de un dragon și că cei care puteau intra trebuiau să fie al 7-lea fiu dintr-o familie și chiar și atunci, doar dacă, cu o noapte înainte, a visat un strămoș care să-i povestească de averea respectivă. Mai mult, ușa castelului se putea deschide doar în ziua de Sfântul Gheorghe.

Muzeul Național Secuiesc

muzeul national secuiesc

Sursă foto: Enciclopedia Virtuală

Muzeul Național al secuimii se află în reședința de județ, municipiul Sfântu Gheorghe, iar în acest an a sărbătorit 140 ani de funcționare. Aici pot fi vizitate colecții etnografice și arheologice specifice secuimi, însă muzeul are și o secție de științe ale naturii și o bibliotecă.

Castelul Szentkereszty

castelul-szentkereszty

Sursă foto: Arta Acum

Castelul a aparținut baronului Szentkereszty și a fost naționalizat de către statul român în perioada comunistă. Istoria clădirii începe în 1773, însă a intrat în posesia baronului doar după ce acesta s-a însurat cu văduva precedentului posesor. Aceștia se presupune că au extins castelul pentru a-l transforma în ceea ce este azi. Frumusețea castelului este dată însă și de grădina care în împrejmuiește, făcută în stil renascentist. După naționalizare, în clădirea din satul Arcuș, a fost amenajată o vilă pentru Nicolae Ceaușescu, iar mai apoi, până recent, funcționa Centrul de Cultură Covasna, însă clădirea a fost retrocedată și Centrul de Cultură a fost evacuat. Clădirea este acum în posesia unor descendenți îndepărtați ai baronului, care s-au stabilit în Africa de Sud.

Muzeul Breslelor

muzeul breslelor

Sursă foto: Păpuși ardeleanca

În municipiul Târgu Secuiesc funcționează, ca o filială a Muzeului Național Secuiesc, Muzeul Breslelor. Acesta a fost înființat ca urmare a dorinței locuitorilor de a conserva breslele și obiceiurile meșteșugărești din trecut. Pe lângă exponatele prezente aici, muzeul are și două mascote, numite Zsuzsi și Andris, două păpuși îmbrăcate în costume populare secuiești. Acum însă există o întreagă expoziție cu porturi naționale în miniatură.

Mestecănișul de la Reci

mestecanisul-de-la-reci

Sursă foto: Mironcis

Pe raza comunelor Ozun și Reci din județul Covasna se află o zonă naturală protejată datorită biodiversității cuprinse. Mestecănișul de la Reci are câteva specii de animale înscrise pe lista IUCN (Uniunea Internațională pentru conservarea Naturii), printre care lupul cenușiu, cerbul, mistrețul sau dihorul. Totodată, aici se găsesc specii de plante protejate de lege printre care și dedițelul. Iubitorii de natură pot ajunge aici mergând pe DN11 între Târgu Secuiesc și Brașov. În apropiere mai există și câteva clădiri clasificate drept monumente istorice (castele, conace și biserici).

Sfântu Gheorghe

biserica-reformata-sf-gheorghe_66510247

Sursă foto: © Flavytt

Reședința de județ, municipiul Sfântu Gheorghe, merită la rândul său o vizită. Este atestat documentar pentru prima dată în anul 1332, însă au fost descoperite vestigii arheologice din neolitic și epoca bronzului. Printre obiectivele ce pot fi vizitate aici se numără Băile Șugaș, stațiune balneoclimaterică cu ape minerale, aflată în administrația orașului, dar și clădiri precum Biserica Fortificată, care datează din secolul al XIV-lea și care a fost asediată de tătari și otomani de-a lungul timpului.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *