Bucătăria austriacă este puternic influențată din mâncarea Imperiului Austro-Ungar, așa că nu-ți fie cu mirare dacă ajungi prin Austria și dai de mâncăruri pe care tu le consideri tradiționale în România. În Austria poți servi supă de găluște sau gomboți cu prune, dar și o variantă a gulaşului unguresc. Totuși au câteva preparate care i-au consacrat. Nu uita să le încerci când călătorești prin această țară.
Wiener Schnitzel
Sursă foto: © Bogdan Chirap
Varianta vieneză a şniţelului seamănă foarte bine cu cea nemțească, însă austriecii îl consumă mai degrabă ca un preparat separat, nu cu o porție de cartofi prăjiți lângă. Este servit cu o felie de lămâie și, în mod tradițional, este preparat din carne de vită, tăiată file, bătută și apoi acoperită cu ou și făină sau pesmet.
Tafelspitz
Sursă foto: © Kabvisio
Acest preparat este considerat una dintre mâncărurile tradiționale ale Austriei și este făcut din carne de vită fiartă împreună cu legume rădăcinoase (morcovi, țelină) și ierburi aromatice. Este servită de obicei alături de un amestec de mere tocate împreună cu hrean și rondele de cartofi fripți.
Apfelstrudel
Sursă foto: © Hlphoto
Celebrul ștrudel vienez cu măr este o încântare pentru papilele noastre gustative. Dacă îți place, trebuie să îl încerci la el acasă! Cel cu măr este cel mai popular și este servit, de obicei, pudrat cu zahăr și cu sos sau înghețată de vanilie alături, la desert. Dacă nu ești cel mai mare fan al mărului poți opta pentru varianta de ștrudel cu cremă de brânză.
Salzburger Nockerl
Sursă foto: © Fritz Hiersche
Nockerl se referă la biluțe de aluat făcut din griș, făină și ouă sau brânză dulce (poate fi mâncat ca mâncare de bază – cum ar fi găluștele din supă, sau pe post de desert – inclusiv un desert asemănător papanașilor fierți și dați prin pesmet). Varianta pe care ți-o propun este un desert specific orașului Salzburg. Este un sufleu, făcut dintr-un amestec de gălbenuș de ou, făină, zahăr și vanilie, iar apoi amestecate ușor cu albușul de ou bătut. Este copt și apoi servit cald, cu zahăr pudră peste și un sos de zmeură.
Kaiserschmarrn
Sursă foto: © Annilein
Un alt desert delicios, austriac, este și Kaiserschmarrn, care se pare că a fost făcut pentru prima dată pentru împăratul Frantz Josef. Inițial se prepară un aluat ca și pentru clătite, folosind ouă, făină, zahăr și lapte și apoi este copt în unt. Clătita rezultată se sfarmă în bucățele și este servită alături de diferite fructe și nuci caramelizate și frișcă sau zahăr pudră.
Sachertorte
Sursă foto: © Phakphoom Sunchan
Cel mai faimos și delicios tort al Austriei este acesta, îți garantez. Acest tort este compus dintr-un blat aerat de cacao, cu straturi subțiri de gem de caise și glazură de ciocolată neagră pe deasupra. A fost creat pentru o petrecere a prințului Wenzel von Metternich. Mulți ani mai târziu, tortul a stârnit probleme legale între două cofetării/cafenele, care pretindeau că servesc rețeta originală a tortului, iar câștig de cauză a fost dat lanțului care acum poartă numele tortului.
Liptauer
Sursă foto: © Belizar
Liptauer este un fel de cremă/pastă de brânză, perfectă de uns pe pâine. Este făcută din brânză de capră sau de oaie amestecată cu smântână, paprică pentru a-i da o aromă mai puternică și cu ceapă mărunțită. Se mănâncă întinsă pe pâine sau ca umplutură pentru roșii, alte legume sau ouă fierte.
Linzer torte
Sursă foto: © Milla74
Sunt sigură că și acest nume îți sună cunoscut. Îl găsești în patiseriile românești sub numele de linzer, dar cel mai delicios e în Austria. Se presupune că linzertorte este cel mai vechi tort din lume, prima rețetă documentată fiind publicată în 1653. Poate conține umplutură de nuci, brânză sau gem de zmeură sau prune.
Krustenbraten mit dunkelbiersoße
Sursă foto: © Bernd Juergens
Îți ia ceva timp să spui asta, însă este un preparat tare delicios. Tradus ar fi friptură de porc în sos de bere neagră. Ceea ce face ca acest preparat să fie așa special este faptul că carnea de porc este făcută în șoric, care capătă o textură extrem de crocantă. Este servit alături de cartofi sau salată.
Palatschinken
Sursă foto: © Dreamer82
Varianta est-europeană a clătitelor franțuzești este originară în Imperiul Austro-Ungar și și-a făcut apariția atât în bucătăria românească, cât și în cea austriacă. La fel ca și noi, austriecii mănâncă aceste clătite cu umpluturi precum gem de fructe, brânză sau nutella, însă există și varietăți sărate, care sunt consumate ca fel principal de mâncare.