Belgia este țara cu 3 limbi oficiale și peste 2000 de ciocolatieri. Fiind o țară micuță, în nordul Europei, poate fi străbătută cu mașina în doar câteva ore. Din acest motiv poți savura bunătățile belgiene în timp ce cutreieri întreaga țară. Iată cele 10 mâncăruri belgiene pe care ți le recomand!
Cartofi prăjiți belgieni
Sursă foto: © Bombaert
Nu știu dacă știai asta, dar cartofii prăjiți au fost inventați de către belgieni. Nu se știe exact contextul în care au fost gătiți pentru prima dată, însă nu e de mirare că belgienii îi fac cel mai bine. În Belgia găsești standuri cu cartofi la fiecare pas. Sunt prăjiți de două ori și apoi puși într-un con de hârtie și mâncați cu un sos pe bază de maioneză.
Moules frites
Sursă foto: © Grimplet
Am menționat felul acesta de mâncare și la articolul despre gastronomia franceză, însă în Belgia acest preparat este decadent de gustos. Scoicile se fac pe un sos de vin alb și se mănâncă cu cartofi prăjiți, pe care la final îi poți scufunda în sosul rămas în farfurie.
Bere belgiană
Sursă foto: © Paulgrecaud
Germania e părintele berii, însă nu știu din ce motiv, Belgia face berea chiar mai bună decât nemții. Așadar, nu se poate să pleci din Belgia fără să încerci măcar un sortiment local de bere.
Stoemp
Sursă foto: © Alexander Mychko
Stoemp este un preparat tradițional, făcut din cartofi piure amestecați cu alte legume rădăcinoase precum morcovi, ceapă, spanac, praz, etc. Poate fi servit alături de pește, cârnaț sau bacon.
Waterzooi
Sursă foto: © Sergii Koval
Acest preparat este un fel de tocană, consumat mai des în zilele reci. Rețeta originală cere ca mâncarea să fie preparată cu pește, fie de apă dulce, fie sărată, însă în prezent, este mai des făcut cu carne de pui. Alături de carne se adaugă legume precum morcovi, praz, cartofi și apoi se îngroașă supa cu ouă, smântână și unt. În mod normal, se servește alături de acest preparat, pâine prăjită.
Filet Americain
Sursă foto: © Alexander Mychko
Îți pot garanta că acest preparat nu e genul de preparat la care te gândești. Dacă te gândești să comanzi acest preparat în restaurante, trebuie să știi că vei mânca carne tocată de vită, crudă, amestecată cu ceapă, gălbenuș de ou, sos Worcestershire sau Tabasco, ketchup, muștar, sare, piper, ulei și pătrunjel sau capere. O poți mânca în 2 feluri: fie unsă pe pâine, caz în care se numește toast canibală, sau ca fel principal de mâncare, alături de cartofi prăjiți și murături. În anumite restaurante, acest fel de mâncare este preparat chiar în fața ta.
Boudin Blanc
Sursă foto: © Mjutabor
Unul dintre cele mai cunoscute sortimente de cârnați din Belgia și Franța, boudin blanc se traduce drept cârnaț alb. Este preparat din carne de porc exsangvinată (de obicei ficat și inimă de porc) și un amestec cu lapte. Se servește alături de piure de cartofi, prăjit sau sote.
Carbonnades Flamandes
Sursă foto: © Alexander Mychko
Preparatul se numește și Stoverji și este o tocăniță tradițională belgiană cu vită, având un gust dulce acrișor datorită faptului că este făcută cu bere și condimentată cu cimbru, frunze de dafin și muștar. Este asemănător preparatului francez Boeuf Bourgignon, însă acesta din urmă este făcut cu vin roșu, nu cu bere.
Gaufre
Sursă foto: © Katsiaryna Azarava
Gaufre este varianta belgiană a vafelor și totodată cel mai cunoscut desert belgian. Este servit simplu cu zahăr pudră sau în zonele turistice este decorat cu fructe, sosuri dulci și frișcă. Varianta americană de vafe derivă din vafele de Bruxelles, însă în Belgia există o varietate destul de mare de vafe.
Ciocolată belgiană
Sursă foto: © Alexsalcedo
Menționam la începutul articolului că există peste 2.000 de ciocolatieri în Belgia. Practic e imposibil să nu dai peste o ciocolaterie să poți savura ciocolată autentică belgiană. Ciocolata belgiană este recunoscută în întreaga lume pentru gustul fin, datorită faptului că există legi care limitează foarte strict ingredientele adăugate.