Cultura asiatică este una care pune un accent foarte mare pe mâncare și ingredientele folosite. În aceeași manieră, gastronomia indiană îmbină valorile spirituale cu alimentele pe care le consumă. O mare parte din populația Indiei este vegetariană, iar aceasta este în continuă creștere. În ceea ce privește carnea însă, indienii o preferă pe cea de pui sau porc, evitând carnea de vită (vacile sunt animale sacre acolo). Dacă ajungi prin India, iată care sunt preparatele pe care nu trebuie să le ratezi.
Samosa
Sursă foto: © Sergii Koval
Samosa este un aperitiv făcut de obicei vegetarian sau cu umplutură cu carne, într-o foaie de aluat de patiserie, care apoi este prăjit sau copt. Cea mai folosită umplutură este un amestec de cartofi condimentați cu ceapă, mazăre, linte și paste sau tăiței. Acest aperitiv este originar din Asia Centrală, însă s-a răspândit în toată porțiunea indiană a continentului și are o formă fie triunghiulară, fie tetraedrică. Poate avea diferite dimensiuni și este servit de obicei cu chutney sau sos de mentă. Samosa s-a răspândit sub alte nume și în țările din apropierea Indiei, precum Pakistan, Bangladesh, Nepal.
Chutney
Sursă foto: © Jabiru
Acest preparat este echivalentul unui gem pus la murat (ai putea spune că e o combinație între o murătură și un gem) care este folosit în bucătăria indiană ca sos aperitiv. Cel mai cunoscut exemplu este chutney-ul de mango, folosit foarte des în bucătăria indiană. Varietățile de chutney diferă în funcție de zona unde sunt făcute și pot include chutney de coriandru, roșii, frunze de curry, ridichi, castraveți, morcovi, sfeclă, năut, ardei iute, usturoi, cocos, mango, ceapă, ghimbir, mentă, alune, vinete, limetă sau papaya.
Pui Tandoori
Sursă foto: © Ezumeimages
Puiul Tandoori se numește așa datorită modului în care este preparat. Bucățile de carne de pui sunt marinate în iaurt, condimentate cu un amestec de condimente numit Tandoori masala (conține condimente picante, printre care și chili roșu), așezate pe bețe mari de frigărui și gătite în cuptorul tandoor (un cuptor cilindric din metal sau lut, în care cărbunii și focul sunt în interior, alături de mâncare. Puiul Tandoori primește astfel o culoare roșiatică intensă. Dacă este făcută varianta mai puțin condimentată, puiul va fi condimentat cu turmeric, colorant alimentar natural, pentru a-i oferi o culoare ușor portocalie.
Lassi
Sursă foto: © Geografika
Lassi este o băutură indiană asemănătoare unui milkshake. Este făcută din iaurt amestecat cu apă și condimente. Există diferite sortimente de lassi, cum ar fi lassi sărat (în care este amestecat iaurtul cu apă și sare sau condimente), lassi dulce (iaurtul este amestecat cu apă și zahăr sau miere), lassi cu fructe (în care iaurtul și apa sunt amestecate cu pulpa unui fruct, cel mai popular este mango), dar există și lassi cu narcotice legale în India, Bhang Lassi este făcut cu echivalentul lichid al canabisului și are efecte similare cu acesta. Este legal în India și vândut în magazine specializate.
Ladoo
Sursă foto: © Alexey Borodin
Cel mai popular desert indian este Ladoo, biluțe dulci folosite în special în vreme de sărbătoare (precum evenimente religioase, nunți). Ingredientele principalele folosite sunt făina (de obicei de năut, griș sau cocos mărunțit), zahăr și lapte, însă în funcție de preferințe sunt adăugate și alte ingrediente. Biluțele de aluat sunt prăjite în ghee (un produs din unt).
Idli
Sursă foto: © Rajesh K N
Idli e un preparat specific micului dejun. Indienii prepară bucățile de idli din linte decorticată și orez sau ovăz și le gătesc pe aburi. Apoi servesc idli cu diferite versiuni de chutney. Se pare că rețeta de idli a originat prin anul 920 Era Noastră. Bună Dimineața a prezentat în trecut o rețetă de idli cu ovăz.
Pani Puri
Sursă foto: © Anukritigoswami
În traducere liberă Pani Puri înseamnă pâine cu apă. Asta pentru că Pani Puri este de fapt un fel de pâinică crescută, goală în interior, care este este prăjită până când devine crocantă, apoi este umplută cu apă aromată, chutney, chili, masala, cartofi, ceapă și năut. Aceasta este consumată de obicei ca gustare.
Papri Chaat
Sursă foto: © Odua
Tradus din hindusă, numele preparatului înseamnă „linge” și este folosit pentru a descrie o varietate de gustări de tip fast food, care sunt de obicei cumpărate de la vânzători ambulanți de mâncare. Papri face referire la aluatul crocant cu o textură asemănătoare napolitanei, făcut din făină și ulei. Chaat provine de la chaat masala care se pune peste amestecul de cartofi și boabe de năut, chili, iaurt și chutney de tamarind.
Pui Tikka Masala
Sursă foto: © Shaiith
Originea puiului Tikka Masala este incertă. Este posibil ca acesta să nu fi fost inventat în India, ci în Scoţia, de către coloniștii englezi întorși acasă. Indiferent de asta însă, este un preparat asociat cu mâncarea indiană. Tikka înseamnă bucăți mici, astfel pui tikka masala se referă la bucăți mici de pui făcute într-un sos. Acesta este de obicei cremos, portocaliu și condimentat. Puiul este marinat înainte de toate în iaurt și condimente, apoi făcut în cuptorul Tandoor, iar apoi amestecat cu masala (un sos din amestec de condimente, incluzând curry și turmeric). Sosul mai conține de multe ori și cremă de cocos, smântână dulce sau roșii făcute piure. Este consumat de obicei peste orez.
Chai
Sursă foto: © Natalia Lisovskaya
Cea mai populară băutură indiană este cu siguranță Chai-ul, un amestec de ceai negru, condimente și lapte. Chai-ul înseamnă de fapt ceai, astfel că denumirea sa este cea de chai masala (condimentat). Baza de ceai negru folosită este cel mai des ceaiul Assam (numit așa după provincia indiană unde se cultivă). Această băutură este amestecată cu un mix de condimente numit Karha, care conține ghimbir măcinat, cardamon verde, anason, scorțișoară, semințe de chimion, nucșoară și cuișoare. Alte amestecuri de condimente includ și șofran, piper negru sau chili. Apoi, se adaugă lapte (în India, cel mai des este folosit laptele de bivoliță, însă în țările vestice este folosit laptele de vacă. Prepararea chai-ului se face punând toate ingredientele la fiert deodată, iar apoi să fie amestecat cu laptele.