logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Italia

Călătoriile tale pe vechiul continent european te pot duce în această vară și într-un concediu în minunata Italia. Dacă se întâmplă să mergi acolo, pe lângă lista interminabilă cu monumente și obiective turistice de văzut, va trebui să întocmești și o listă cu mâncărurile pe care trebuie să le încerci. Ca să îți ușurez munca, îți propun eu 10 mâncăruri de care să nu uiți!

Pizza

pizza_27972212

Sursă foto: © Brebca

Începem cu evidentul. Nicio călătorie în Italia nu ar fi completă fără să guști o pizza autentică. Indiferent că alegi o margherita, prosciutto funghi, quatro stagioni sau quatro formagi, trebuie să te delectezi cu o pizza de la mama ei de-acasă.

Paste Carbonara

paste_3536655

Sursă foto: © Dušan Zidar

Cred că pastele carbonara sunt cele mai faimoase paste italienești. Desigur, ai putea să încerci multe sortimente de paste în Italia, dar asigură-te că guști măcar odată pastele carbonara. Acel gust cremos și delicios al sosului carbonara peste spaghete sau alte paste și puțin prosciutto te va face să te lingi pe degete.

Tiramisu

tiramisu_25591049

Sursă foto: © Hlphoto

Italienii au creat o mulțime de deserturi delicioase. Tiramisu este unul dintre acele deserturi și te asigur că deși ai o rețetă și îl știi face acasă, nu se compară cu tiramisu autentic italian. Acea îmbinare între brânza mascarpone de cea mai bună calitate, cu pișcoturile îmbibate în shoturi de espresso și cu pudră de cacao presărată peste formează în gura ta o explozie delicioasă de arome.

Panini

panini_10402589

Sursă foto: © Garuti

Nu poți pleca din Italia fără să încerci mâncarea stradală locală. Panini sunt sandwich-uri făcute pe produse de panificație mici precum baghetele, ciabatta sau michetta și nu pe felii de pâine. Ele pot conține o varietate de alimente, de la diferite tipuri de prosciutto sau mortadella, la legume și brânzeturi. După ce este făcut, sandwich-ul este ușor presat într-o presă grill, pentru a face ca exteriorul acestuia să devină crocant în timp ce interiorul are brânza topită și o temperatură adecvată de consum.

Gelato

gelato_25344349

Sursă foto: © Giuseppe Parisi

Înghețata făcută de italieni a ajuns să fie recunoscută în lumea întreagă ca una dintre cele mai bune stiluri de înghețată. Este cremoasă și vine într-o foarte mare varietate de arome, de la arome simple precum vanilie, cacao, fructe de pădure sau caramel și până la arome complexe de tiramisu, ou kinder, sau alte preparate. Ceea ce face ca gelato să fie atât de delicioasă este chimia din spatele ei. Pe scurt, o astfel de înghețată are o bază formată din lapte și uneori ou, pe care se amestecă aroma și zahărul, iar totul se balansează cu apă pentru ca amestecul să nu se solidifice complet.

Semifreddo

semifreddo_57001409

Sursă foto: © Iryna Kolesova

Dacă tot am menționat înghețata în punctul anterior, o încorporăm în următorul desert de pe listă. Semifreddo, tradus semi rece, e un desert având în componență două ingrediente principale: înghețata și frișca. Deși nu e necesar ca aceste două ingrediente să fie singurele ingrediente, ele sunt cele care constituie baza spumoasă a semi-freddo-ului.

Focaccia

focaccia_51731677

Sursă foto: © Annashepulova

Focaccia e de fapt un fel de pâine făcută pe vatră, originară încă din perioada romană când era numită Panis Focacicus (ad literam pâine pe vatră). Ce face focaccia specială este textura asemănătoare aluatului de pizza, combinat cu diferite condimente sau verdeţuri și uneori chiar brânzeturi sau cărnuri. Focaccia se utilizează foarte des în sandwich-uri panini, însă poate fi consumată și de una singură, existând chiar o variantă desert făcută în special în zona venețiană (Focaccia Veneta).

Risotto

risotto_25610974

Sursă foto: © Svetlana Kolpakova

Ca și la paste, Risotto are multe variațiuni și poate avea în compoziție o mulțime de ingrediente. Principalul ingredient însă trebuie să fie orezul risotto (cu bob rotund). Acest orez este adăugat nefiert într-un amestec de ceapă și unt. Este astfel călit și apoi se adaugă restul ingredientelor, iar preparatul devine unul cremos și delicios.

Bruschetta

bruschetta_24537350

Sursă foto: © Luca Santilli

O gustare perfectă sau un aperitiv cochet – asta poate fi spus despre bruschette. Prepararea lor e simplă: feliuțe de baghetă prăjite, peste care se pune un amestec de roșii tăiate cubulețe, busuioc, sare și ulei de măsline, alături de mozzarella sau parmezan ras. Desigur există variații ale preparatului și pot fi extrem de multe toppinguri adăugate, însă acesta este originalul.

Pana Cotta

panna-cotta_42872235

Sursă foto: © Kwasny221

Încheiem incursiunea în gastronomia italiană tot cu un desert. Pana Cotta, tradusă însemnând frișcă coaptă, este un desert servit deseori cu un sos de fructe alături, dar poate fi servită și cu sos de caramel, ciocolată sau lichior. Practic, Pana Cotta este un amestec de frișcă lichidă cu zahăr și gelatină, pusă într-o formă și apoi răsturnată pe farfurie. E un desert simplu, însă tare delicios.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *