10 mâncăruri pe care trebuie să le încerci în Statele Unite ale Americii

Cea mai puternică țară din lume la momentul actual, Statele Unite ale Americii merită vizitate, cu siguranță, dacă nu pentru a cunoaște cultura din zonă, atunci pentru a admira câteva locuri frumoase și pentru a încerca câteva preparate tradiționale, făcute faimoase de filmele hollywoodiene. Înainte să afli care sunt cele 10 mâncăruri pe care nu trebuie să le ratezi, ține minte că bucătăria americană este un amestec de influențe și bucătărie fusion (mâncare din afara SUA, americanizată).

Macaroni and cheese

macaroane-cu-branza_53311010

Sursă foto: © Foodio

Originea acestei rețete este una puțin incertă. Cea mai veche rețetă asemănătoare este una din Italia secolului 14, însă acea rețetă cere folosirea parmezanului. Se presupune însă că originea rețetei răspândită în SUA a originat în Marea Britanie. Cea mai veche rețetă americană de macaroane cu brânză datează din 1824 și necesită doar trei ingrediente: paste (macaroane), cașcaval Cheddar și unt. În prezent însă este unul dintre cele mai accesibile și mai consumate feluri de mâncare din SUA. Acesta poate fi preparat acasă, în cuptor sau poate fi cumpărat din majoritatea magazinelor mari, sub formă de semipreparat congelat.

Hamburger

hamburger_33670923

Sursă foto: © Draghicich

Numele celebrului sandviș fast food vine de la orașul german Hamburg, însă locul unde acesta a fost inventat este disputat între Germania și SUA. Există chiar posibilitatea ca mai mulți oameni să fi avut aceeași idee în diferite zone. Oricare ar fi cazul, hamburgerul e cea mai iubită mâncare de fast food, preparat atât de lanțurile fast food, cât și de restaurante de lux, în diferite variații. De cele mai multe ori, hamburgerul este făcut cu carne de vită, însă poate fi făcut și cu porc, pui, curcan sau alte cărnuri. Odată prăjită pe grătar, carnea este pusă între două bucăți de chiflă și asezonată cu diferite toppinguri precum brânză procesată, salată verde, murături, maioneză, muștar sau ketchup.

Hot dog

hotdog_1837971

Sursă foto: © Hywit Dimyadi

Creat în Germania și popularizat în SUA, hot dog-ul e un alt preparat de bază al mâncării stradale americane. Versiunea clasică presupune un crenvurşti sau cârnaț pus într-o chiflă lunguiață și asezonat cu muștar și ketchup, însă în funcție de zona din State în care îl consumi acesta poate avea și alte toppinguri cum ar fi sos chili, ceapă, ardei sau altele.

American Pie

american-pie_21354804

Sursă foto: © Stephanie Frey

Se pare că plăcinta americană cu mere a devenit populară odată cu cultivarea soiurilor europene de măr în zonele colonizate. Aceasta a devenit un simbol național la începutul secolului 20, când ziarele titrau că „cei ce nu mănâncă plăcinte pot fi alungați”. Deși americanii au diversificat umplutura plăcintei cu diferite creme și fructe, plăcinta cu mere rămâne varianta clasică, iubită de majoritatea populației.

Pui Buffalo

pui-buffalo_50316343

Sursă foto: © Joshua Resnick

Inițial, puiul în stil Buffalo se prepara doar din aripioare de pui, însă de-a lungul timpului au fost folosite și pulpe sau bucăți de pui. Sosul în care este marinată carnea înainte să fie prăjită în ulei este făcut din unt, sos iute și condimente precum piper, ardei iute și sare. Puiul Buffalo se servește cel mai des cu un sos în care bucățile de pui sunt scufundate și morcovi sau țelină apio. Sosul poate fi unul pe bază de brânză albastră (brânză cu mucegai) sau sos Ranch făcut din lapte bătut și condimente precum usturoi, ierburi aromate, boabe de muștar măcinate, piper și maioneză. Puiul Buffalo poartă numele orașului american în care a fost inventat.

Banana Split

banana-split_49975248

Sursă foto: © Gilang Prihardono

Trecând la deserturi, celebrul Banana Split a sărbătorit recent 100 de ani de la inventarea sa de către asistentul unui farmacist din Pennsylvenia. Desertul este compus dintr-o banană tăiată în două pe lungime (de unde și numele „split”), globuri de înghețată de căpșuni, ciocolată și vanilie, sosuri de ananas, căpșuni și ciocolată, iar apoi presărată cu un amestec de nuci mărunțite și acoperită cu frișcă și o cireașă. Desertul este o bombă calorică, însă este iubit de mulți amatori de dulce pentru gustul delicios pe care îl are.

Clam Chowder

supa-de-scoici_29288922

Sursă foto: © Eugene Bochkarev

Supa de scoici este una foarte răspândită în Statele Unite, în special în zonele cu deschidere la ocean. Varianta clasică este făcută pe bază de lapte sau smântână și conține, pe lângă scoici, cartofi și ceapă. Roșiile sunt interzise în rețeta originală (din New England) însă sunt folosite în alte variațiuni ale rețetei. Clam Chowder poate fi găsit în restaurante în zilele de vineri în special, datorită faptului că aceasta a fost creată când catolicii țineau post de carne vinerea, însă consumau fructe de mare.

Donuts

donuts_22878437

Sursă foto: © Margouillat

Gogoașa americană (donut sau doughnut) își are originea incertă, însă cea mai posibilă variantă este cea că produsul de patiserie a fost inventat de coloniștii olandezi în Statele Unite. Acestea pot avea forma tradițională de inel și glazurate cu diferite tipuri de glazură sau pot fi umplute cu gem, cremă custard sau ciocolată și ulterior glazurate și decorate cu bomboane sau alte ornamente comestibile. Printre variațiile de gogoașă se numără și Bear Claw, o gogoașă cu o formă neregulată, care este de obicei făcută cu pastă de migdale și stafide și glazurată de obicei cu glazură de zahăr.

Inele de ceapă

inele-de-ceapa_66730241

Sursă foto: © Kosta Manzhura

Inelele de ceapă sunt un alt preparat de bază din meniul restaurantelor fast food americane. Ceapa este feliată astfel încât să se formeze inele din straturile acesteia și este scufundată în lapte, apoi în făină și prăjită în ulei sau untură încinsă. Această mâncare este foarte des consumată ca garnitură, pe lângă cartofi prăjiți și hamburgeri. Poate fi consumată și cu diferite sosuri în care inelele prăjite sunt scufundate.

Pancakes

clatite-americane_47518919

Sursă foto: © Sławomir Fajer

Poate cel mai bine cunoscut preparat de la micul dejun american, clătitele sunt făcute de obicei dintr-un aluat pe bază de făină și zahăr, amestecat cu iaurt sau lapte bătut, ouă și ulei, dar și cu un agent de creștere precum praful de copt. Acestea sunt consumate de americani cu sirop de arțar sau alte toppinguri precum fructe, unt de arahide, nutella și așa mai departe.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.