Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
legume
legume

Trei mituri interesante despre legume

Dacă ai întreba pe cineva, oricine, care sunt alimentele nelipsite într-o zi obișnuită, răspunsul va fi sigur fructele și legumele. Cu toate acestea, trăim o realitate relativ distorsionată în care credem lucruri pe care nu le-am văzut sau pe care nu le putem măsura cu ochiul liber. Unul dintre acestea este capacitatea noastră de evaluare a mâncării din punct de vedere nutrițional, fără nici un fel de ajutor. Ei bine, în cazul în care vrei să scapi de neadevăruri, rămâi cu noi și descoperă trei mituri interesante despre legume și adevărul din spatele lor!

Legumele proaspete sunt cele mai bune

Te-ai gândit vreodată că ar putea fi exact falsă această afirmație? Ei bine, mulți dintre noi consideră că legumele înghețate sunt, mai mult sau mai puțin, ca plasticul. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar așa – legumele proaspete sunt pline de nutrienți naturali, dar imediat după ce sunt culese din grădini sau de pe câmp, acestea încep să rămână, treptat, fără proprietăți. De aceea, cele care sunt înghețate imediat după procesul de culegere dispun de o cantitate mult mai mare de elemente benefice pentru organismul uman. De altfel, este important să consumi cât mai multe legume, așa că nu contează dacă îți plac proaspete, congelate sau gătite.

Legumele gătite își pierd din proprietățile nutritive

Adepții alimentației raw susțin că legumele își pierd proprietățile prin gătire, fiind mai bine ca acestea să fie consumate crude. În realitate, însă, lucrurile stau relativ diferit – depinde foarte mult despre tipul de legumă, modalitatea în care aceasta este gătită (fierbere, la cuptor etc.) și de timpul de gătire. Desigur, trebuie să ții cont de faptul că, prin gătire, unele legume își pierd din proprietăți, în timp ce altele își sporesc nutrienții. De aceea, fasolea, mazărea și lintea sunt cele mai benefice din punct de vedere nutritiv din momentul în care sunt fierte. Un alt exemplu este morcovul gătit, din care corpul uman poate absorbi o cantitate mai mare de beta-caroten, pe care să-l transforme în vitamina A. Pe de altă parte, alte legume își pierd proprietățile, fără a putea fi câștigate la loc.

Cartofii îngrașă

Cartofii conțin carbohidrați, carbohidrații îngrașă, deci cartofii îngrașă, nu-i așa? Ei bine, realitatea e puțin diferită. Chiar dacă binecunoscuții cartofi prăjiți nu sunt deloc buni pentru sănătate și, mai ales, pentru sănătatea ficatului, cartofii nu îngrașă în sinea lor, ci toate celelalte elemente pe care le adăugăm – pentru a ne completa masa. Astfel, uleiul, brânza rasă sau sosurile care mai de care mai grase au capacitatea de a ne îngrășa fără ca noi măcar să ne dăm seama de acest lucru. Pe de altă parte, cartoful este extrem de sănătos, fiind scăzut în calorii și neinducându-ne grăsimi nedorite.

Aceste mituri nu fac altceva decât să ne inducă în eroare cu privire la ceea ce este corect sau incorect să mâncăm pentru a avea o siluetă de invidiat. De asemenea, aceste mituri inexplicabile despre legume ne-ar putea ajuta să înțelegem cu adevărat că ceea ce ne cere organismul este și ceea ce trebuie să consumăm, uneori.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *