Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 beneficii ale cititului pentru dezvoltarea personală

Mulți spun că nu citesc pentru că nu au timp, dar cel mai probabil problema timpului este doar o scuză. Dacă îți dorești cu adevărat să faci ceva, vei găsi câteva minute pentru acel lucru.

Este trist când auzi în jurul tău persoane care nu știu să facă acordul între subiect și predicat sau când cunoști oameni noi care nu știu să lege coerent o propoziție. Acești oameni, dacă ar fi citit, orice – literatură, poezie, istorie, știință, bibliografii, studii, carti de specialitate – lucrurile ar fi stat altfel.

10 beneficii ale cititului pentru dezvoltarea personală

Înainte să spui că nu ai timp, dispoziție sau plăcere pentru citit, află care sunt avantajele cititului. Cei care aveți deja acest hobby, vă veți regăsi în lista de mai jos:

  1. Cititul te învață să fii disciplinat. Dacă îți aloci în fiecare zi câteva minute sau câteva ore pentru lectură ai deja avantajul că știi cum să îți gestionezi timpul și activitățile din timpul zilei.
  2. Vei învăța cuvinte și informații noi, iar atunci când vei sta cu cineva de vorbă vei fi o persoană interesantă.
  3. Lectura dezvoltă memoria. Citind te vei strădui să reții nume de personaje, locuri, firul acțiunii.
  4. Cititul dezvoltă imaginația și creativitatea. Lecturarea unei cărți înseamnă o călătorie în timp și în locuri imaginare sau reale. Contactul cu lumile create în cărți îți dezvoltă imaginația și te face mai creativ.
  5. Privitul la televizor nu te determină să îți pui creierul în mișcare pentru că îți oferă totul de-a gata, deci este un proces mintal pasiv. Cu cititul este exact invers, de aceea creierul tău va „munci” permanent atunci când citești. Altfel spus, cititul te face mai deștept. Există și studii care au dovedit acest lucru.
  6. Dacă ai copii, cititul întărește legătura părinte-copil. Citindu-i copilului tău stabilești o relație mai apropiată cu el. În plus, el va prinde drag de lectură și va fi mai isteț decât colegii lui care privesc toată ziua ecranul tabletei sau a smartphone-ului.
  7. Cititul reduce stresul.
  8. Lectura îți dezvoltă încrederea în sine. Cu cât citești mai mult ești mai creativ, ai o memorie mai bună, gândești mai mult, ai mai multe informații. Toate acestea se vor reflecta în relația cu ceilalți. Observând că știi să porți discuții interesante și deștepte, va crește încrederea în propria ta persoană.
  9. Cititul alungă plictiseala.
  10. Lectura este o soluție antidepresie.

Tu când ai citit ultima oară o carte?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *