Creativitatea este un subiect perceput de fiecare om în mod diferit și subiectiv. Aceasta se bazează pe venirea cu idei ingenioase și originale pentru a obține un rezultat nemaipomenit și ieșit din comun. Nu este nevoie de creativitate doar în muzică și pictură, ci ideile bune sunt necesare de multe ori și în domenii tehnice, cum ar fi matematica, ingineria și multe altele.
Cu siguranță majoritatea persoanelor li s-a întâmplat să aibă de făcut un proiect pe care să nu îl poată finaliza cu succes din cauza lipsei de idei. Ni se întâmplă fiecăruia dintre noi să nu fim îndeajuns de inventivi și să încercăm să găsim soluții prin care să ne îmbunătățim creativitatea.
Dacă ești și tu una dintre acele persoane, care simte că are nevoie de o imaginație mai bogată pentru a duce până la capăt un task, în acest articol sunt prezentate câteva modalități prin care să fii mai inventiv.
Citește
În orice domeniu îți desfășori activitatea, este important să citești, dar nu doar despre subiecte din domeniul tău, ci despre lucruri cât mai diferite. De când suntem mici, suntem învățați că cititul îți îmbunătățește imaginația. De cele mai multe ori, cărțile aduc în atenția noastră subiecte abordate din mai multe puncte de vedere, iar lectura ne ajută să vedem lucrurile din mai multe perspective. Așadar, cititul ne oferă posibilitatea să găsim mai ușor soluțiile unor probleme. Pe lângă că ne ajută să evadăm din realitatea copleșitoare, creativitatea sporește capacitatea noastră de a anticipa și construi ipoteze, un lucru esențial când vine vorba de proiecte noi sau task-uri care au nevoie de un strop de creativitate.
Descoperă perspective diferite
Dacă te confrunți cu o problemă, încearcă să obții cât mai multe idei, păreri sau perspective despre subiectul respectiv. Încearcă să discuți cu niște colegi sau prieteni, care crezi că au trecut prin aceeași experiență, citește un articol sau informații cu care poate nu ești de acord sau cere părerea familiei tale și persoanelor cele mai apropiate. Orice părere ai obține încearcă să te gândești care ți se potrivește cel mai bine pentru rezolvarea problemelor tale. Același sistem funcționează și cu creativitatea, încearcă să descoperi cât mai multe păreri despre ceea ce trebuie să creezi. Poate unele idei ți se vor părea inutile, dar nu le ignora și, formând un întreg cu tot ce ai obținut, poate vei reuși să construiești ceva deosebit și ieșit din comun.
Relaxează-te
Cu siguranță de multe ori ți s-a întâmplat să lași pe ultima sută de metri un lucru, iar atunci când îl începi să nu reușești să ajungi la rezultatul mult dorit. Este demonstrat faptul că relaxarea poate îmbunătăți creativitatea, de aceea este important să nu forțăm modul prin care ne vin ideile. În momentul în care ajungi să te stresezi prea mult și să pui presiune pe tine pentru faptul că nu ai găsit o idee originală, poți ajunge la blocaje, iar mai apoi să nu reușești să ajungi la final cu ceea ce aveai de făcut. O idee bună poate veni și în momentul în care te uiți la un film sau când faci curățenie, iar de aceea este important să încerci să iei pauze pentru a-ți reîmprospăta gândurile.
Așadar, nu pune presiune față de tine atunci când simți că ideile tale nu sunt destul de bune, ci încearcă să te relaxezi și să găsești activități și modalități potrivite pentru tine, pentru a-ți îmbunătăți creativitatea.