Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

3 sfaturi pentru a menține atenția copilului tău

Lipsa răbdării nu este neapărat ceva rău, atât timp cât este ținută sub control. Totuși, atunci când vorbim despre un copil care se plictisește repede de orice acțiune, situația este incomodă pentru părinții săi, care trebuie să îl supravegheze în permanentă și să vină, tot timpul, cu idei noi.

Iată câteva sfaturi care să te ajute să faci față energiei lui și să-i transformi acest atribut într-o calitate și nu într-un defect:

Înțelege-i ritmul interior

Avem ritmuri diferite, date nu doar de psihologia noastră, ci și de biologie, iar asta este un lucru bine cunoscut. Un copil care se plictisește repede are nevoie constantă de stimulare mentală și provocări. Curiozitatea este atributul care ne face să descoperim lumea, iar fiecare o înțelege în felul lui. Dacă eu aș putea sta ore întregi să urmăresc oameni care nu fac nimic special, pe tine poate te-ar plictisi, în timp ce pasiunea ta m-ar face să bat din picior de nerăbdare. Diversitatea omenească este ceea ce face lumea frumoasă, iar ritmul interior este una dintre componentele principale ale ei.

Află-i interesele și pasiunile

Strict legată de punctul anterior este și această idee. Nu poți obliga un copil care nu are o afinitate spre real să îi placă să facă lucruri concrete, cum nu poți obliga un pasionat de mecanica lucrurilor să fie atras de filozofie. Fiecare dintre noi are propriul șablon, iar interesele pe care le oferă societatea spre studiere sunt atât de multe, încât nu ne ajunge o viață să trecem măcar prin toate. Nu-ți fă griji dacă celui mic nu-i place să deseneze, la fel ca celorlalți colegi ai săi. Caută activitățile care într-adevăr îi plac, ajută-l să le studieze și îl vei putea vedea făcând ore întregi același lucru, oricât de migălos ar fi. Pasiunea este cea care face diferența.

Ajută-l să-și consume energia

Nu vreau să îți spun un clișeu, deși clișeele sunt așa, tocmai pentru că sunt adevărate, însă lipsa răbdării poate apărea din mai multe cauze: un ritm mental crescut, care nu permite sarcini monotone, o lipsa de interes față de anumite activități sau un surplus de energie care trebuie consumat. Corpul nostru stochează energie provenită din mâncare și somn, pe care trebuie să o consume prin mișcări motrice. De aceea, cei mici au o activitate fizică mult mai intensă. Pe măsură ce cresc, însă, capacitatea corpului de a produce energie scade. Astfel, dacă noi ne simțim obosiți după o tură de parc, este foarte posibil ca cel mic abia să se fi încălzit. Din acest motiv, joaca împreună cu alți copii este o activitate preferată de cei mici, mai ales că aceasta este forma specifică vârstei de a învăța.

Tu cum îți ajuți copilul să aibă răbdare?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Oana Simionescu

Oana Simionescu

Melomană, cafegita şi pasăre de noapte, Oana este ferm convinsă că Universul interior al fiecăruia este la fel de nelimitat ca şi cel exterior, numărul combinaţiilor de idei putând fi infinit. Oana crede că fiecare om este un artist, indiferent de limitele pe care i le-a impus societatea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *