Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

5 moduri în care somnul îţi afectează munca

Probabil ştii deja cât de greu îţi e să te concentrezi la birou atunci când ochii ţi se închid de oboseală. Dar lipsa somnului poate avea numeroase alte efecte negative asupra muncii şi productivităţii tale. Iată o listă cu doar câteva dintre acestea.

  1. Lipsa de somn duce la mai multe zile lipsite de la birou. Un studiu recent a demonstrat că cei care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte, îşi cer cu aproximativ 7 zile în plus, liber, din cauza îmbolnăvirilor subite.
  2. Compania la care lucrezi va fi afectată. Din cauza lipsei de productivitate din zilele în care angajații sunt somnoroși, companiile pierd sute de mii de euro anual. La cele 7 zile pe care şi le iau în plus liber, oamenii care nu dormn suficient, mai pierd alte 7 zile lucrând ineficient.
  3. Un somn bun îţi va îmbunătăţii memoria şi te va ajuta în task-urile zilnice. Cu ajutorul somnului este îmbunătăţită ceea ce numim „capacitatea memoriei de lucru”, spune un studiu din S.U.A. Această parte a memoriei este asociată cu rezolvarea de probleme, vocabularul, luarea deciziilor şi capacitatea de înţelegere în momentul în care citim ceva.
  4. Nu vei claca. Cei care dorm sub 6 ore pe noapte, au şanse mai mari să ajungă într-un punct în care nu vor mai rezista şi în plus, nu vor reuşi să se detaşeze de gândurile legate de muncă nici în timpul liber.
  5. Lipsa de somn îţi poate afecta salariul. Visezi la o promovare de mult timp. Dar din cauză că nu eşti destul de concentrat la muncă, eşti mai puţin productiv şi multe dintre task-uri le faci doar pe jumătate sau depăşeşti deadline-uri. Aşa că rişti nu numai să nu te bucuri de o mărire de salariu ci chiar să ajungi la consecinţe mai grave.

Lipsa de somn este o problemă majoră cu care se confruntă societatea actuală. Pe deoparte tehnologia extrem de captivantă care ne ţine mereu în priză, interesele multiple dezvoltate şi ritmul haotic în care trăim, toţi aceşti factori duc la oboseală şi la acumularea de stres. Este important să găsim un echilibru în orarul zilnic şi să nu neglijăm acest aspect din viaţa noastră care ne poate afecta mai mult decât credem.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *