Search
Generic filters
Exact matches only

Alimentație pentru energie

Copilul tău are nevoie de energie și combustibil pentru toate activitățile zilnice, precum sport, școală și joacă. Dar și pentru creștere și dezvoltare uniformă. De asemenea, o alimentație sănătoasă îi asigură starea de sănătate de zi cu zi.

În momentul în care copilul tău e implicat în competiții sportive sau activități extrașcolare ce îl solicită atât fizic, cât și psihic, nevoile sale nutriționale sunt crescute. Necesarul alimentar și de lichide este mai mare în funcție de activitatea ce o desfășoară.

Iată câteva sfaturi pentru tinerii sportivi, pentru a vă asigura că primesc suficienți nutrienți pentru a face față cerințelor crescute ale organismului.

Alimente pentru mai multă energie și forță

Atleții au nevoie de alimente care să le ofere energie crescută, dar asta nu înseamnă că trebuie să creștem brusc procentul de grăsime și zaharuri din alimentație, doar pentru a ridica caloric. Alimentele adăugate trebuie să fie de calitate și cu valoare nutritive însemnată.

Se recomandă un procent crescut de carbohidrați, aceștia fiind importanți pentru un randament crescut în activitățile sportive și nu doar, din: cereale integrale, legume, fructe și produse lactate.

Copiii au nevoie de un plus de energie pe lângă cantitățile normale și pentru creștere, joacă și activitățile intelectuale de la școală și de acasă.

Iată cum puteți să creșteți procentul de carbohidrați sănătoși în alimentația copilului:

Începeți cu micul dejun: oferiți copilului cereale integrale: ovăz, grâu, secară, orz sau porumb, cu fructe, precum banane, fructe de pădure: zmeură, afine, căpșuni, mure, ce se pot cumpăra și congelate în sezonul rece, acestea păstrând proprietățile nutritive, sau fructe uscate: stafide, caise, prune, curmale, smochine, merișoare etc. Puteți să faceți un mic dejun sănătos și consistent din acestea, la care să adăugați lapte sau iaurt, nuci și semințe pentru a aduce un plus de grăsimi sănătoase.

Dacă îi puneți micul dejun la pachet: puneți felii de brânză, covrigei sau biscuiți din făină integrală, mere, pere sau banane, iaurt sau cutii mici de lapte, și suc natural. Pe lângă acestea aproximativ 30 g de nuci, migdale, alune de pădure sau caju. Mai puteți face sandwich-uri cu unt de arahide și gem de fructe, și legume proaspete felii pentru gustări.

De asemenea, nu uitați de sticla cu apă, învățați copilul de mic să consume suficiente lichide pe parcursul zilei.

Pentru activitățile care durează mai puțin de o oră, apa oferă o hidratare optimă, dar pentru cele mai lungi sau dacă copilul nu consumă suficientă apă, diluați această apă cu suc proaspăt de fructe pentru un gust mai plăcut și mai acceptat de acesta.

După antrenamente intense, se pot consuma, și sunt chiar indicate, băuturile cu lapte și ciocolată, vanilie sau smoothie-uri făcute cu lapte pentru recuperare musculară.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *