bicicleta electrica1
bicicleta electrica1

Bicicleta electrică – avantaje și dezavantaje

În ultima perioadă, mersul pe bicicletă a devenit un stil de viață și tot mai multe persoane apelează la acestă modalitate de deplasare sănătoasă și ecologică. Dar ce se întâmplă atunci când tehnologia se întâlnește cu pasionații de mișcare?

Nu mai există există niciun dubiu că trăim într-o eră a tehnologizării, iar acest lucru se observă în orice domeniu. Așa a apărut și bicicleta electrică, ca un răspuns la un mediu urban tot mai aglomerat și a distanțelor mari de deplasare de acasă până la locul de muncă. Și unde mai pui și faptul că poți să ajungi la birou mult mai rapid, odihnit și fresh?

Spre deosebire de clasicele biciclete de munte, cele electrice de la Haibike vin în plus cu un acumulator și un motor electric. Autonomia bateriei durează pentru aproximativ 20-25 de km, în funcție de modelul ales. Încărcarea se poate efectua la o priză normală, acasă sau la birou.

Care sunt avantajele unei biciclete electrice?

  1. Bicicletele electrice sunt destinate în special persoanelor practice care vor să se deplaseze mult mai rapid de acasă până la servici, dar pentru pasionații de adrenalină există și biciclete MTB cu motor electric care respectă toată caracteristicile unui MTB clasic.
  1. Bicicleta electrică te asistă în momentul pedalării, deoarece motorul preia în mare parte eforul picioarelor, mai ales atunci când ai de urcat pante sau în lipsa unei condiții fizice adecvate.
  1. Costurile de întreținere ale unui astfel de mijloc de transport sunt foarte mici, acestea rezumându-se la costurile pentru energia electrică sau la schimbarea anvelopelor bicicletei atunci când acestea s-au uzat. Singurul cost lunar al bicicletei rămâne încărcare acumulatorului, iar dacă îl încarci complet în fiecare seară, pe factură se vor adăuga în plus doar 15 lei lunar. Un cost infim putem spune, în comparație cu costurile de întreținere a unui autovehicul fără sa mai ținem seama și de reducerea poluării.
  1. Lipsa reglementărilor. Nu există nicio diferență între conducerea unei biciclete electrice și conducerea celei clasice, în afară de faptul că nu mai obosești pedalând. Nu trebuie nici să o înmatriculezi, nici să plătești taxe și impozite, trebuie doar să respecți Codul Rutier.

Care sunt dezavantajele unei biciclete electrice?

  1. Unul dintre cele mai mari inconveniente atunci când vine vorba despre achiziționarea unei biciclete electrice este costul destul de ridicat, asta datorându-se motorului electric și a acumulatorului. Prețurile mai pot să difere și în funcție de dotări, marcă și autonomia acumulatorului.
  1. Un al doilea dezavantaj ar fi greutatea bicicletei. Motorul împreună cu acumulatorul cântăresc undeva la 10 kg sau chiar mai mult, astfel că nu va fi foarte ușor să o transporți, în special dacă stai la bloc și ai de urcat câteva etaje.

În concluzie, bicicleta electrică este foarte eficientă mai ales atunci când locuiești într-un mediu urban aglomerat, scăzând considerabil timpii de deplasare. Îți permite să te deplasezi pe distanțe apreciabile, fără să te epuizezi și fără grija transpirației. În plus, costurile mai ridicate de achiziție vor fi recuperate în timp, deoarece întreținerea acesteia necesită puține resurse.

Liliana

Liliana

Liliana este pasionată de lectură, călătorii și marketing. Îi place să fie la curent cu tot ce mișcă în mediul online și să descopere oameni, locuri și culturi noi. A absolvit turismul la Cluj, dar viața ei profesională a luat o nouă întorsătură în urma participării la prima ediție a Online Marketing Academy by Google Romania.