Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cei 4 paşi pentru alegerea carierei potrivite

Alegerea unei cariere este un lucru extrem de important în viaţa oricărui om. E mult mai mult decât o simplă decizie asupra a ceea ce vom face în viitor. În primul rând, trebuie să luăm în considerare faptul că vom petrece extrem de mult timp la locul de muncă, aşa că este esenţial să facem ceva ce ne pasionează.

Cu toate că unii oameni sunt extrem de norocoşi şi îşi dau seama destul de repede în viaţă înspre ce domeniu vor să se orienteze, există şi cei care încă au dubii în legătură cu menirea lor în viaţă.

Dacă consideri că faci parte din a doua categorie, îți prezentăm cei 4 paşi care te pot duce spre alegerea carierei potrivite. Aceştia sunt: Evaluarea personală, Explorarea carierelor, Potrivirea şi Acţionarea. Fie că alegi să treci prin aceşti paşi de unul singur, sau cauţi sfatul unui consilier din domeniu, contează până la urmă energia pe care o depui în acest proces.

Pasul 1: Evaluarea personală

Pe parcursul primului pas vei folosi o mulţime de instrumente pentru a aduna cât mai multe informaţii despre tine. Trebuie să ştii foarte bine care sunt interesele tale, ce valori ai în legătură cu mediul de muncă, ce tip de personalitate ai, ce mediu de lucru ai prefera, în ce direcţie crezi că ai vrea să te dezvolţi. Deja, din acest punct vei putea să identifici o serie de ocupaţii care s-ar putea să ţi se potrivească.

Pasul 2: Explorarea carierelor

La pasul doi trebuie să faci mai multă muncă de cercetare. Trebuie să te documentezi mai bine în legătură cu industriile în care crezi că ai dori să profesezi, să vezi concret ce tip de poziţie ţi-ai dori să ocupi şi chiar să începi să faci o cercetare preliminară a locurilor de muncă existente în acel domeniu. Dacă există ceva ce-ţi stârneşte interesul, poţi deja să aplici la programe de job-shadowing, internship-uri, voluntariat, orice ar putea să-ţi contureze mai bine părerea despre domeniul respectiv.

Pasul 3: Potrivirea

Deja la acest pas ar trebui să poţi alege care ocupaţie e potrivită pentru tine, în funcţie de cercetările făcute până acum. Nu uita  să îţi alegi şi o ocupaţie sau două de rezervă, în caz că prima variantă nu e viabilă, din diferite motive. Gândeşte-te bine la costurile pe care le implică pregătirea pentru această carieră, responsabilităţile pe care le vei avea, timpul pe care vei fi nevoit să-l dedici job-ului. Gândeşte-te şi la plusurile şi minusurile pe care ţi le aduce şi anticipează ce ar putea să-ţi stea în calea urmării acestei cariere.

Pasul 4: Acţionarea

Acum este momentul să pui la cale un plan pentru a-ţi atinge scopul. Trebuie să-ţi identifici obiectivele pe termen scurt și cele pe termen lung. Aplică la programele de studiu de care ai nevoie pentru a ajunge la nivelul dorit şi redactează-ţi un CV profesionist. Cât timp studiezi ai şansa să te pregăteşti pentru interviuri şi să urmăreşti permanent piaţa muncii pentru oportunităţi, dar și să participi la intershipuri și la stagii de practică, ce te vor ajuta să îți dai seama dacă ți-ai ales bine cariera, dar și să faci puțină expriență în domeniu.

Este important de reţinut că acest proces al planificării carierei este unul circular. Din diferite motive, subiective sau obiective, în orice moment s-ar putea să fii nevoit să te întorci la o altă fază şi să-ţi redefineşti scopurile şi ţelurile în viaţă. Important este să reuşeşti să identifici ceea ce îţi doreşti cu adevărat şi dacă drumul pe care l-ai ales iniţial nu e cel mai potrivit, să ai curajul să renuți la el şi să o iei de la capăt.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Simona

Simona

Simona locuieşte în Cluj-Napoca şi lucrează în domeniul ONG. Îi place foarte mult să citească, să scrie şi să fie înconjurată de cărţi. Pe Simona o interesează tot ce ţine de dezvoltarea personală, îi plac proiectele faine, în special cele de voluntariat sau care au un impact social ridicat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *