logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cum ne face somnul să fim mai productivi la job

femeie-care-doarme

Cu toții am observat că atunci când nu dormim suficient, randamentul la locul de muncă este scăzut și orice am face parcă suntem într-un blocaj. Lipsa somnului și a randamentului merg mână în mână. Organismul nostru, fiind privat de somn, nu mai funcționează la parametrii normali la job.

Studiile arată că atunci când dormim insuficient ne este afectată memoria, creativitatea, stabilitatea emoțională, sănătatea fizică și, pe termen lung, chiar ne scurtăm viața. Așadar, nu este de glumit cu somnul, de aceea trebuie să ne facem timp pentru această parte extrem de importantă a vieții noastre.

Din cauza programului de lucru încărcat, a tentațiilor tot mai multe (gadgeturi, ieșit în oraș, filme etc), tendința tuturor este să dormim cât mai puțin, mințindu-ne că ne ajung 5-6 ore de somn. Medicii ne contrazic ferm și spun că durata optimă de somn este între 7 și 9 ore, din care neapărat o oră să o dormim înainte de miezul nopții. Câți dintre noi reușim să prindem acel somn de dinainte de miezul nopții? Tot specialiștii ne spun că dacă vom bifa ora aceea de somn dinainte de ora 00.00, dimineața ne vom simți mult mai odihniți, cu chef de viață și randament fizic și psihic sporit. Dacă nu ați observat acest lucru, testați-l și cu siguranță veți fi mai plini de energie și mai productivi la locul de muncă.

Printre efectele secundare ale privării de somn (efecte dovedite de studii) se numără scăderea imunității, proasta funcționare a organelor interne (rinichi, plămâni, ficat, inimă), tendința de îngrășare (un organism obosit „cere” mai mult de mâncare decât unul care și-a făcut norma de somn), timpul de reacție din cauză că suntem mai lenți.

Dacă vă numărați printre cei care se plâng că adorm greu și au un somn agitat, poate ar fi bine să luați în calcul câteva exerciții fizice seara. Veți observa că dacă alergați în parc câteva minute sau dacă mergeți la sala de fitness/forță veți dormi mult mai bine și nu veți mai întâmpina dificultăți seara, la adormire. Sunt foarte bune și ceaiurile de tei sau de levănțică. Acestea au capacitatea de a ne relaxa și a ne induce o stare de somnolență.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *